Gemeentelijke participaties

De Vlaamse gemeenten participeren via allerlei tussenstructuren in heel wat entiteiten die actief zijn in verschillende sectoren: energie, water, streekontwikkeling, afval, enz.

Op deze pagina bieden we achtergrondinformatie over een aantal belangrijke spelers, met bovendien de ruimte om de laatste ontwikkelingen op te volgen. 

Naar aanleiding van de ophef begin 2017 over gemeentelijke participaties, mandaten, enz., stelde de Vlaamse overheid in samenwerking met de VVSG een inventaris op van de bestaande situatie.

Fluvius

Op 1 juli 2018 fuseerde Eandis System Operator cvba met Infrax cvba. Sindsdien is Fluvius System Operator cvba de werkmaatschappij voor de distributienetbeheerders in Vlaanderen. 

Gemeentelijke Holding

De Gemeentelijke Holding is in handen van de gemeenten en provincies en participeerde o.m. in Dexia Holding. Op 7 december 2011 besliste een buitengewone algemene vergadering om de Gemeentelijke Holding te vereffenen. Die vereffening is vandaag nog steeds bezig.

Publigas

Publigas is een holding in handen van een reeks gemeentelijke tussenstructuren. Publigas is de hoofdaandeelhouder (ruim 77%) van Fluxys NV. Fluxys NV heeft zelf ca. 90% in handen van Fluxys Belgium, de beheerder van het transportnetwerk voor aardgas. Daarnaast heeft Fluxys NV nog andere (internationale) participaties.

Publi-T

Vlaamse Energieholding