Duurzame aanbestedingen

Duurzame voeding betekent respect voor natuur, mens en dier, zowel vanwege de producenten als de consumenten en zowel in het Noorden als in het Zuiden. In een duurzame of zelfs circulaire voedselketen gaat niets verloren, en kopen we enkel duurzaam geproduceerde voeding aan, liefst in herbruikbare verpakkingen of zonder verpakking, en met een minimum aan milieubelasting door transport. Maar hoe vertalen we dit naar ons aankoopbeleid? Welke bestekcriteria kunnen we gebruiken om onze catering- en voedingsopdrachten te verduurzamen? Hoe kopen we lokaal, circulair, biologisch en fairtrade aan? En hoe gaan we de strijd aan tegen voedselverspilling?

"Steden en gemeenten zijn voorbeeldconsumenten die burgers en organisaties triggeren om zelf ook duurzamer te kopen. Door de volumes die ze aankopen hebben ze impact en zullen meer producenten duurzamer te werk te gaan” zegt Leen Van der Meerenstafmedewerker duurzame overheidsopdrachten bij VVSG. Het is voor een aankoper een uitdaging om simultaan met verschillende doelstellingen rekening te houden, het is zoeken naar een balans tussen People-Planet-Profit met vaak niet alle marktkennis omhanden.

Bij voeding gaat duurzaamheid over het eten zelf (regionaal, seizoensgebonden, korte keten, biologisch, Fairtrade, dierenwelzijn, …) de verpakking (plastiek, herbruikbaar, …), het transport (bestelwagen, elektrische camionette, boot, vliegtuig, …) en de reststromen (niet gebruikt eten, niet gebruikte niet-eetbare delen van de voeding).

De andere thema's waar VVSG op inzet vind je via deze link

VVSG evenementen

Andere evenementen