9.45-12.40 uur

Werkbezoek

Tussen het Vuurtorendok, de Hendrik Baelskaai en de Victorialaan worden woonprojecten ontwikkeld. Openbare ruimte wordt daarbij deels heraangelegd, deels nieuw ingericht. Zuinig ruimtegebruik, verantwoord omgaan met natuurlijke bronnen, en zorg voor landschap en natuur zijn de voornaamste aandachtspunten.

De omgang met regenwater vormt een belangrijke focus. De stad onderzoekt hoe ze het regenwater voor een groot deel van het gebied kan opvangen en ter plaatse houden. Bovendien wil ze het regenwater niet wegstoppen in buizen maar zichtbaar maken, koppelen aan alternatief energiegebruik, en deel laten uitmaken van de beleving van de publieke ruimte. Op die manier grijpt een actieve bijdrage aan de beheersing van overstromingen en het vermijden van droogte plaats in een aangename omgeving.

We wandelen langs deze stedelijke ontwikkelingsprojecten aan de Oosteroever. Onze gids is ruimtelijk planner Karel Vanackere.

Opgelet: voor dit werkbezoek verzamelen we om 9.45 uur aan het station van Oostende. We nemen het overzetbootje over de haven, dat vertrekt nabij het station.