Sociaal herbestemmen van Voedseloverschotten
Sociaal kun je inzetten op voedselverliesplatformen. Deze regionale distributieplatformen of voedselhubs recupereren voedseloverschotten en doneren ze aan voedselverdeel- en sociale organisaties. Daarnaast activeren de platformen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die na een opleiding en tewerkstelling kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Op die manier wordt naast voedsel ook talent gerecupereerd.
Grote impact in grootkeukens
Sommige gemeenten leggen de focus op zorginstellingen en scholen. Grootkeukens serveren dagelijks een groot aantal maaltijden. Tot 40 procent van de totale productie gaat verloren. Voor een ziekenhuis wordt jaarlijks ongeveer 150.000 euro over de balk gegooid. In personeelsrestaurants is een verlies van 15 à 20 procent van het voedsel gangbaar. Uiteraard zijn er oplossingen. Het facilitair bedrijf van de Vlaamse overheid heeft de verspilling in de personeelsrestaurants sinds 2012 met 60 procent teruggedrongen. De allerbelangrijkste actie was het meten of in kaart brengen van de voedselverspilling. (bron Jasmien Wildemeersch Foodwin).
Horeca en innovatie
Verschillende lokale besturen (Pelt, Gent, Kortrijk, Genk en Brussel) activeren via Restorestje de plaatselijke restaurants om voedselverspilling terug te dringen. Daarnaast bestaat er ook een ‘No Food To Waste’-checklist van Horeca Vlaanderen.
Sommige lokale besturen kiezen voor innovatie. De stad Mechelen onderzoekt hoe ze koffieresten een tweede leven kan geven. De stad Geraardsbergen analyseert de mogelijkheid van opwaardereren van de reststroom van mattetaarten (wei) tot een circulair product.