Voedselverspilling

Aan de slag met voedseloverschotten

Een derde van al ons voedsel wordt weggegooid: alle energie die erin is gestopt om het te produceren, te vervoeren en te verkopen wordt gewoon verspild. Jaarlijks verspilt de Europese Unie meer dan 100 miljoen ton voedsel, goed voor  een geschat verlies van tussen de 100 en 200 miljard euro. Doorheen de hele keten; visserij, veilingen, voedingsindustrie, retail, productie, horeca, catering en huishoudens creëren we in Vlaanderen op jaarbasis 3.140.856 ton reststromen (voedselverlies.be). Huishoudens verspillen het meest (8 % van de eetbare voedselreststromen). Het zijn haast niet te vatten cijfers. 

Als lokaal bestuur kan je een belangrijke rol opnemen om je inwoners zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan. Bij het aanpakken van voedselverspilling houd je  best de cascade van waardebehoud voor ogen. (zie figuur) Preventie komt daarbij op plaats nummer 1. 

De andere thema's waar VVSG op inzet vind je via deze link

Sociaal herbestemmen van Voedseloverschotten

Sociaal kun je inzetten op voedselverliesplatformen. Deze regionale distributieplatformen of voedselhubs recupereren voedseloverschotten en doneren ze aan voedselverdeel- en sociale organisaties. Daarnaast activeren de platformen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die na een opleiding en tewerkstelling kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Op die manier wordt naast voedsel ook talent gerecupereerd. 

Grote impact in grootkeukens

Sommige gemeenten leggen de focus op zorginstellingen en scholen. Grootkeukens serveren dagelijks een groot aantal maaltijden. Tot 40 procent van de totale productie gaat verloren. Voor een ziekenhuis wordt jaarlijks ongeveer 150.000 euro over de balk gegooid. In personeelsrestaurants is een verlies van 15 à 20 procent  van het voedsel gangbaar. Uiteraard zijn er oplossingen. Het facilitair bedrijf van de Vlaamse overheid heeft de verspilling in de personeelsrestaurants sinds 2012 met 60 procent teruggedrongen. De allerbelangrijkste actie was het meten of in kaart brengen van de voedselverspilling. (bron Jasmien Wildemeersch Foodwin). 

Horeca en innovatie

Verschillende lokale besturen (Pelt, Gent, Kortrijk, Genk en Brussel) activeren via Restorestje de plaatselijke restaurants om voedselverspilling terug te dringen. Daarnaast bestaat er ook een ‘No Food To Waste’-checklist van Horeca Vlaanderen. 

Sommige lokale besturen kiezen voor innovatie. De stad Mechelen onderzoekt hoe ze koffieresten een tweede leven kan geven. De stad Geraardsbergen analyseert de  mogelijkheid van opwaardereren van de reststroom van mattetaarten (wei) tot een circulair product.