Auteur:

Gepubliceerd op: 03-04-2020

Gemeenten en afvalintercommunales kunnen hun recyclageparken vanaf 7 april opnieuw openen. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir beslist. Een goede zaak, vindt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG); veel burgemeesters en inwoners waren vragende partij om te kunnen heropenen. De VVSG vraagt wel dat mensen enkel voor dringende zaken naar het recyclagepark gaan en dat ze zich op voorhand goed informeren bij hun gemeente of afvalintercommunale over wat kan en wat niet kan. Er gelden ook strenge veiligheidsmaatregelen.

Heropening goede zaak

Gemeenten en afvalintercommunales doen er alles aan om de recyclageparken vanaf 7 april opnieuw te openen, nadat de Vlaamse regering bij het begin van de coronacrisis besliste ze te sluiten. De VVSG is tevreden over de heropening, gemeenten stellen immers alles in het werk om hun dienstverlening te blijven garanderen. ‘Zeker nu veel mensen thuis zitten en klussen in huis en tuin, is het goed dat ze met een deel van dat afval naar het recyclagepark kunnen,’ zegt Wim Dries, voorzitter van de VVSG.

Ga enkel naar het recyclagepark als het moet

De VVSG waarschuwt wel dat de toestand nog niet is zoals vóór de coronaperiode. Zo is een deel van het personeel ziek door corona en moet ook de afvoer en de verwerking van het afval in de containers op het recyclagepark gegarandeerd kunnen blijven. Daarom roepen de lokale besturen inwoners op om enkel in dringende gevallen naar het recyclagepark te gaan. Papier en karton houden mensen best thuis tot de volgende ophaalronde aan huis. Een grote hoeveelheid hout- of bouwafval die dringend weg moet, kan wel naar het recyclagepark. ‘Met asbestcement kan je nu op geen enkel recyclagepark in Vlaanderen terecht omdat de gemeenten de mondmaskers gedoneerd hebben aan de medische sector”, aldus Dries.

Hou afstand en wees hoffelijk

Wie dringend naar het recyclagepark moet, moet de veiligheidsmaatregelen respecteren en de instructies opvolgen, belangrijk voor het welzijn van bezoekers en personeel. Dat betekent minstens 1,5 meter afstand van andere bezoekers en van de parkwachter. ‘En wees hoffelijk als je in een wachtrij staat’, adviseert Dries. Het aantal bezoekers dat tegelijk binnen mag op het recyclagepark zal beperkt worden; bezoekers houden best rekening met wachttijden.

Minderheid blijft gesloten

Een minderheid van de recyclageparken gaat niet open. Dat kan bijvoorbeeld door een gebrek aan personeel of wanneer men de afvoer van bepaalde afvalstoffen niet kan garanderen. Mensen informeren zich dus best bij hun gemeente of afvalintercommunale vooraleer ze naar het recyclagepark vertrekken.

De recyclageparken in Vlaanderen werden op 17 maart gesloten zodat het personeel waar nodig kon ingezet worden om de huis-aan-huis inzameling te verzekeren. 

Meer info: 

Nathalie Debast, verantwoordelijke perszaken VVSG, 0497/31.80.77

 

Nathalie Debast