Elektrische deelsteps in opmars in Vlaamse steden en gemeenten

Na Brussel en Antwerpen duiken er nu ook elektrische deelsteps op in Roeselare, Oostende en De Haan.

Begin maart 2019 startte In Roeselare een proefproject met 10 elektrische deelsteps van de firma Troty. De deelsteps staan ter beschikking van de gebruiker op drie centrale plaatsen in de stad vanaf 7 uur ‘s morgens. Het concept past “free floating” toe waarbij de gebruikers na gebruik de deelstep mogen achterlaten op de eindbestemming. ’s Avonds om 21 uur pikt de firma de steps terug op om deze op te laden.

Het proefproject zal tot na de zomer lopen, in totaal voor zo’n zes maanden. Na afloop evalueert de stad of de steps zullen blijven en of het project bijgestuurd of uitgebreid moet worden.

In Oostende zijn er sinds begin mei ook elektrische deelsteps in het straatbeeld te vinden. Hier is er geen sprake van een proefproject: Een nieuwe stedelijke verordening voor de exploitatie van deelsteps werd goedgekeurd in de gemeenteraad en de stad leverde de eerste vergunning voor het uitbaten van maar liefst 500 steps af aan het bedrijf Flash.

Voor de gebruiker van zo’n elektrische deelstep volstaat het om de app van de aanbieder te downloaden op de smartphone. Met die app vind hij/zij de dichtstbijzijnde step die is uitgerust met een GPS-tracker. Om de step te ontgrendelen scant de gebruiker met je smartphone de code op het stuur van de step en kan hij beginnen rijden.  Eens de bestemming is bereikt kan de gebruiker de step achterlaten en de rit afsluiten in de app. Een rit kost standaard 1 euro + 0,15 eurocent per gereden minuut. Ook De Haan ging in mei van start met een proefproject met 100 elektrische deelsteps van hetzelfde bedrijf als in Oostende.

Wie twijfelt om ook een systeem van deelsteps op te starten in de eigen stad of gemeente en inspiratie zoekt voor het beleidskader en reglement, die kan alvast een kijkje nemen in het kader voor deelfietsen dat Fietsberaad samen met de centrumsteden maakte. Dit kader is bij uitbreiding ook te maken voor deelsteps. In de stad Antwerpen heeft men in het reglement voor de exploitatie van deelsystemen die uitbreiding alvast gemaakt.