Op deze pagina vind je goede praktijken, tools en hulpmiddelen omtrent grensoverschrijdend gedrag bij evenementen.

Goede praktijken

Genk 

  • Op het festival Genk On Stage voorziet het jeugdcentrum van stad Genk een safe(r) zone, waar opgeleide medewerkers aanwezig zijn. Hier kunnen mensen terecht die zich onveilig of geïntimideerd voelen. De festivalgangers kunnen de medewerkers in de safe(r) zone van overal bereiken via Whatsapp. Dit nummer is voortdurend bemand. Op het hele festivalterrein zijn er bordjes met een QR-code waarmee je de safe zone kan vinden. Als iemand niet zelf tot de safe zone geraakt, kan één van de medewerkers die persoon naar de safe zone begeleiden.  
     

Gent

Mechelen

  • Nee is nee: Stad Mechelen toont wat je kan doen als omstaander om in te gaan tegen grensoverschrijdend gedrag. Hieronder valt ook de campagne Vraag naar Angela in samenwerking met een aantal horecazaken. Angela is een codewoord, zodat het personeel op de hoogte is en het slachtoffer kan ondersteunen. Luister naar een fragment over deze campagne.
     

WE CARE A LOT

  • Het Belgische initiatief WE CARE A LOT werd vorig jaar door verschillende festivalorganisatoren, zoals Pukkelpop en Fesival Dranouter, opgericht om grensoverschrijdend gedrag meer bespreekbaar en herkenbaar te maken. Het initiatief wil vijf tips delen, gebaseerd op de 5A-methode van Sensoa, voor wie getuige is van grensoverschrijdend gedrag of het zelf ervaart. 
  • Ook de gemeente Houthalen-Helchteren lanceert het “We care a lot”-programma op het festival Extrema Outdoor. Dit gaat over een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag op het festivalterrein. Er is een noodnummer dat mensen kunnen bellen en er zijn psychologen ter plaatse. Als er een melding binnenkomt, wordt er een psycholoog ingeschakeld om de juiste hulp te bieden.

 

Tools en hulpmiddelen