Op deze pagina vind je goede praktijken, tools en hulpmiddelen omtrent grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven.

Goede praktijken

Antwerpen

  • Samen tegen seksuele intimidatie

    De stad Antwerpen starte in samenwerking met Antwerpse jongeren en jeugdorganisaties, Sensoa, Pimento en Plan International  een gerichte campagne naar jongeren. Hierbij wordt gefocust op de omstaanders van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De meeste jongeren keuren intimiderend gedrag af, maar weten niet hoe ze er gepast op moeten reageren wanneer ze er getuige van zijn. Stad Antwerpen bouwt verder op de 5 A’s om gepast te reageren van Sensoa vzw: 

    - Anderen betrekken: de hulp van anderen inroepen
    - Afleiding creëren: de aandacht weghalen van de gebeurtenis
    - Afzonderen: het slachtoffer fysiek uit de situatie halen
    - Aanspreken: de dader en/of het slachtoffer aanspreken
    - Aanwezig blijven: de situatie in het oog houden en achteraf het slachtoffer ondersteunen
     
  • Sensibiliseringscampagne uitgaansleven en en draaiboek
    Samen met Politiezone Antwerpen ontwikkelde de stad een draaiboek voor medewerkers in het uitgaansleven met een uitgebreide toelichting over wat seksueel grensoverschrijdend gedrag precies is, wanneer het strafbaar is en wat je kan doen voor het slachtoffer en tegenover de dader. Daarnaast werd er ook een beknopt animatiefilmpje gemaakt, met de belangrijkste informatie en een aantal concrete tips voor nieuwe medewerkers of bewakingsfirma’s. Het materiaal en draaiboek is voor iedereen beschikbaar.

 

Brugge

  • In samenwerking met uitgaanscafés werkt Stad Brugge aan een campagne tegen grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Op de nachtbussen en in de uitgaansbuurt wordt er een sensibiliserende boodschap aangebracht. Het campagnebeeld draait om de 5A’s. Dit zijn 5 mogelijke reacties die je kan stellen als je getuige bent van grensoverschrijdend gedrag: Anderen betrekken, Afleiden, Afzonderen, Aanspreken en Aanwezig blijven. Daarnaast krijgt elke horecazaak een infofiche met een duidelijk handelingskader voor het personeel. Dit najaar werden uitbaters en horecapersoneel al gevormd rond grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast zal de Preventiedienst volgend jaar verschillende doelgroepen een vorming aanbieden rond het omstaandersprincipe. Onder andere studenten, gemeenschapswachten, jeugdbewegingen … zullen de vormingen kunnen volgen. Het sensibiliseringsmateriaal zal te zien zijn op de binnenkant van toiletdeuren, affiches, bierkaartjes, televisieschermen én de nachtbussen van de Lijn. Met deze campagne willen we een duidelijk signaal geven: seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd in Brugge. 

 

Gent

  • Charter en toolbox voor veilig en inclusief nachtleven in Gent

    De Stad Gent en de Gentse uitgaanssector hebben een inclusiecharter ondertekend voor een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. In het charter staan onder meer afspraken over toegankelijkheid en een nultolerantie voor discriminatie, racisme en grensoverschrijdend gedrag. Er is ook een toolbox voor de sector.

 

Leuven

  • In samenwerking met concertzaal Het Depot lanceert stad Leuven een breed actieplan om grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven aan te pakken.  Concreet krijgen alle medewerkers van Het Depot aan het begin van elke concertavond een briefing wat ze moeten doen bij grensoverschrijdend gedrag. Ook zijn er vertrouwenspersonen aangesteld die bij elk event aanwezig zijn en die meldingen opvangen. De aangewezen daders worden aangesproken en indien nodig wordt de politie verwittigd.  In alle voor het publiek toegankelijke ruimtes van Het Depot is er ook informatie voorzien over wat te doen bij problemen rond grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast werkt de stad ook samen met andere partners, zoals politie, justitie, studentenkoepel LOKO, uitgaansgelegenheden, evenementen, hulpverlening, de onderwijsinstellingen, het CAW, het openbaar vervoer. Daarvoor wordt een heel actieplan op poten gezet met draaiboeken voor horeca en eventorganisatoren en het ondersteunen van vrijwilligers. 

 

Oostende

  • Stad Oostende zet infocoaches in waar je op een laagdrempelige manier bij terecht kan om een melding te maken van grensoverschrijdend gedrag. Deze infocoaches wandelen rond in de uitgaansbuurt en zijn te herkennen aan hun gekleurd hesje. De infocoaches maken contact met het uitgaanspubliek en beantwoorden vragen. Ze hebben een hulpverlenende en preventieve functie en genoten een opleiding EHBO, Harm Reduction en omgaan met grensoverschrijdend gedrag.  Infocoaches komen niet tussen bij eventuele agressie-incidenten, maar staan nauw in contact met de Lokale Politie. 

Tools en hulpmiddelen