Auteur:

Gepubliceerd op: 18-10-2023

Bij de federale begrotingsopmaak werd een grondige aanpassing aangekondigd aan het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop & herbouw. Dat bestond al langer in de 32 centrumsteden in ons land, maar werd in 2021 veralgemeend als (tijdelijke) relancemaatregel na de coronacrisis.

Vanaf 2024 zou nog wel een verlaagd tarief mogelijk zijn, maar in veel minder gevallen dan vandaag, zodat de maatregel ook minder duur is. Enkel particulieren (met voorbehoud voor een aantal overgangsmaatregelen) komen nog in aanmerking voor de 6% btw.

VVSG Netwerk Klimaat werkte in 2022 een model-subsidiereglement rond lokaal sloopbeleid uit. Dit werd geënt op het bestaande federale en Vlaamse beleid, maar het concept is ook bruikbaar in de toekomstige situatie.

Nu sloop en heropbouw veel minder aangemoedigd via de btw, verhoogt het belang van het voeren van een (meer gericht) lokaal beleid. De invoering van een dergelijk subsidiereglement is een mogelijke manier om het engagement uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) versie 1.0 rond lokaal sloopbeleidsplan in te vullen.

Meer info vind je op de pagina 'lokaal sloopbeleidsplan'.

Maarten Tavernier