Auteur:

Gepubliceerd op: 25-07-2023

Voor de afrekening van het rechtenjaar 2022 ging IFIC-vzw aan de slag met de gegevens die de besturen overmaakten. O.b.v. de situatie op datum E werd per RIZIV-nummer een afrekening voor het rechtenjaar 2022 berekend. In de methodologische berekening is een aanpassing gebeurd voor de niet-gekwalificeerde medewerkers en de zorgkundigen, volgens de regeling waarvan sprake in het protocol financiering. Er is voor het rechtenjaar 2022 onvoldoende restbudget om het volledige saldo van de IFIC-berekening rechtenjaar 2022 uit te betalen, vandaar dat de keuze werd gemaakt om op deze bepaling terug te vallen.  

Concreet werd voor de gerapporteerde medewerkers die voorheen op D- en E- niveau verloond werden, enkel de meerkost boven de huidige D1-schaal meegenomen. Voor de gerapporteerde zorgkundigen werd enkel de meerkost boven de huidige C1-C2-schaal meegenomen. Met deze aanpassing blijft de eindafrekening voor het rechtenjaar 2022 binnen het beschikbare budget. Lees meer in de korte nota van IFIC vzw.  

 In totaal zal het departement Zorg een budget van 52 miljoen euro uitbetalen aan de publieke ouderenzorgvoorzieningen voor de toepassing van IFIC in het rechtenjaar 2022. Met betrekking tot de betaling van het saldo 2022 of een eventuele terugvordering volgt later dit jaar nog een individuele communicatie vanuit het departement. 

 

Evi Beyl