Branstsedreef Bronem
bron: Agentschap Onroerend Erfgoed

Auteur:

Gepubliceerd op: 09-10-2023

De afstandsregels voor bomen gelden niet voor bomen op openbare wegen die te dicht bij de rooilijn zouden staan. Het Burgerlijk Wetboek is daartoe gewzijdigd (Wet van 19 juni 2023) Het was een wetsvoorstel van kamerlid Kris Verduyckt. De VVSG steunde dat wetsvoorstel

Het was voor gemeentelijke groendiensten riskant geworden om nog laanbomen te plannen die dichter dan twee meter van de rooilijn zullen komen. Dat kwam door het nieuwe Burgerlijk Wetboek (boek 3 'Goederen'), ook al werden de nieuwe regels genuanceerd door het Grondwettelijk Hof. Dichter bij de rooilijn mocht alleen als de afstandsregel "de openbare bestemming van het openbaar domein in de weg staat”. Wie kan op voorhand inschatten hoe een rechter hierover zal oordelen?

De nu afgeschafte regel zorgde voor rechtsonzekerheid, terwijl het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat bomen ook thuis horen op het openbaar domein. Nieuwe rechtsregels mogen geen extra drempels opwerpen tegen het aanplanten van bomen.

Eventuele overlast kan de aangelande nog steeds voorleggen aan de vrederechter o.b.v. bovenmatige burenhinder. Om dat te beoordelen, moet de rechter ook rekening houden met “de publieke bestemming van het onroerend goed van waaruit de hinder wordt veroorzaakt”.

Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed

Steven Verbanck