Auteur:

Gepubliceerd op: 08-06-2023

Een geplande hervorming van het verpleegkundig beroep dreigt grote gevolgen te hebben voor de residentiële ouderenzorg. De toegang tot het bekomen van een visum voor de uitoefening van de huidige taken van verpleegkundigen zal in de toekomst enkel nog mogelijk zijn voor bachelor-verpleegkundigen. In de woonzorgcentra en diensten voor thuisverpleging zijn de bachelors veel minder talrijk. Dit kan problemen geven voor het opmaken van een zorgplan, dat in de toekomst exclusief voor bachelors zou voorbehouden worden. De combinatie met de Vlaamse personeelsnormen voor erkenning en financiering kan het voor zorgvoorzieningen extra moeilijk maken in de toekomst. Op 15 juni vindt hierover een overlegplaats met het kabinet Vandenbroucke, waar de VVSG deze bezorgdheden zal bepleiten.

 

Waarover gaat het?

Momenteel kunnen studenten Verpleegkunde via een dubbel opleidingstraject een diploma behalen (driejarige HBO5 beroepsopleiding of vierjarige bacheloropleiding). Dit is echter niet conform de gewenste gelijkschakeling binnen Europa. Daarom stelt federaal minister Vandenbroucke een hervorming van het verpleegkundig beroep voor. Met een nieuwe zorgladder in de verpleegkunde wil hij de verschillen tussen verpleegkundige profielen en de manier waarop ze elkaar aanvullen verduidelijken door middel van functiedifferentiatie en taakuitzuivering. Zo zal een zorgplan opmaken enkel nog kunnen door bachelor-verpleegkundigen (of artsen). Deze geplande hervorming zou niet alleen van toepassing zijn op activiteiten van verpleegkundigen in de ziekenhuizen, maar ook op de beroepspraktijken erbuiten, zoals in de residentiële ouderenzorg en de diensten voor thuisverpleging.

 

Impact op welzijn

Dit hangende voorstel kan een grote impact hebben op de residentiële ouderenzorg, waar er verhoudingsgewijs minder verpleegkundigen werken (en meer zorgkundigen), en waar de meerderheid van de verpleegkundigen een HBO5-opleiding heeft. Bepaalde voorzieningen zouden dan externe krachten moeten inschakelen voor het zorgplan. Ook de geplande taakuitzuivering, waarbij de bevoegdheden van HBO5-vepleegkundigen afgezwakt zouden worden, kan woonzorgcentra ernstig in de problemen brengen. De geplande hervorming van Vandenbroucke komt bovendien naast de Vlaamse personeelsnormen te staan: voor woonzorgcentra kan het een lastige klus worden om te voldoen aan de combinatie van beide wetgevingen. Het gaat ook in tegen de roep vanuit de sector naar meer personeelsflexibiliteit en minder regels. Op het overleg op 15 juni zal de VVSG al deze bezorgdheden bepleiten bij het kabinet Vandenbroucke.

 

Mike Deschamps