Auteur:

Gepubliceerd op: 15-02-2023

Het uitvoeren van een thermografische scan van een woning is een goed instrument om warmteverlies zichtbaar te maken en zo mensen te stimuleren om de woning beter te isoleren. Maar zo’n scan vraagt natuurlijk tijd.

Bierbeek schakelt hiervoor vrijwilligers in van de opleiding ‘vrijwilliger in de thermografie.’ Het begon allemaal enkele jaren geleden met de campagne ‘Samen Energiek, uw woning doorgelicht’ van Beweging.net. Na de start met een geleende handcamera schaalde de gemeente - in samenwerking met Interleuven en de firma Thermal Focus - op door nieuwe vrijwilligers op te leiden en twee warmtebeeldcamera’s aan te kopen. Een team van tien mensen voerde intussen zo’n 130 warmtescans uit, en wegens succes is er een wachtlijst.

Een bevraging leert dat de klanten zeer tevreden zijn en uit het verslag nuttige tips halen. Zowat twee derde gaat aan de slag met de resultaten, en meer dan de helft doet beroep op aanvullend advies. De ervaring van de gemeente is dat het zorgt voor draagvlak omdat burgers elkaar helpen en het is een budgetvriendelijke manier van werken.

Enkele uitdagingen voor het project: een evenwicht zoeken tussen vaststelling van energetische gebreken van de woning en concreet advies geven (de vrijwillige scanners zijn uiteraard geen energie-experten en moeten voor meer gespecialiseerd advies doorverwijzen) en nog meer de kwetsbare doelgroepen bereiken.

De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) pakt het anders aan: daar rijden twee heuse 'thermocars' rond. Op die manier is het mogelijk om op 1 nacht een hele pak woningen te doen. Uiteraard is de scan dan beperkt tot de voorgevel aan de straatzijde. Die scans worden opgevolgd door een algemeen infomoment (thermoavond) en een individueel adviesgesprek waarin de gevelscan en mogelijke energierenovatiemaatregelen besproken worden. Gemiddeld worden in het gescreende gebied zo'n 20% van de bewoners bereikt. Al 21 gemeenten uit het werkingsgebied tekenden in voor dit project. 

In de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat vind je de volledige aanpak van Bierbeek en WVI.

Maarten Tavernier