Auteur:

Gepubliceerd op: 06-07-2023

De stad Gent en de stad Roeselare nemen het initiatief om een collegagroep rond placebranding (merkmanagement) op te richten. Een eerste bijeenkomst vindt dit najaar plaats in Gent. Wil jouw stad of gemeente graag aansluiten? Lees dan zeker verder.
 

Placebranding

Place brand management is een integrale kijk op het merk van een plaats (stad, regio, land,…) en hoe dit vertaald wordt in alles wat je als stad of regio doet (dienstverlening, activiteiten, evenementen, destinatie-ontwikkeling, economische acquisitie,…). Placebranding is een snelgroeiend veld, maar staat op dit moment nog in zijn kinderschoenen in Vlaanderen. Er bestaan nog heel wat onduidelijkheden rond job- en vakinhoud, waaronder de verwarring en overlap met stadspromotie en citymarketing.  Placebranding is gelinkt met stadspromotie en citymarketing, maar gaat nog een stap verder. Waarbij citymarketing gericht is op de verschillende marksegmenten van een stad en haar aanbod (toeristisch, economisch, wonen,…) en hoe die concreet in de markt te zetten naar een bepaald doelpubliek, vertrekt placebranding vanuit de identiteit en het merk zelf, over de verschillende doelgroepen en sectoren heen.
 

Collegagroep

Een eerste bijeenkomst met geïnteresseerden vond plaats op de Helden van Kortom, eerder dit jaar. Daar bleek dat er vraag was naar een structureel overleg in de vorm van een collegagroep. Deze groep legt de focus op kennis en ervaringen uitwisselen over placebranding in België, Vlaanderen, regio’s, steden en gemeenten. De bedoeling is om in een beperkte kring met gelijkgestemden die ook merkmanagement (het merk laten doordringen in alles wat een stad/regio doet) als kerntaak hebben. 
 

Interesse?

De volgende collegagroep vindt dit najaar plaats in Gent. Ben jij (of een collega?) geïnteresseerd om aan te sluiten? Vul dan zeker dit formulier in, graag ten laatste tegen 16 augustus. Via dit formulier krijg je ook al drie concrete datumopties in oktober én een korte insteek over hoe de initiatiefnemers de invulling van de collegagroep zien.
 

Contactpersonen

Bregt Vermeulen (citymarketeer Stad Roeselare) bregt.vermeulen@roeselare.be
Melanie De Vocht (place brand manager Stad Gent) Melanie.DeVocht@stad.gent

Katrien Gordts