Auteur:

Gepubliceerd op: 12-12-2023

AG Stadsontwikkeling Leuven, het autonoom gemeentebedrijf van de stad, verhuurt budgethuurwoningen aan wie moeilijk terechtkan op de private huurmarkt.

Op vier residenties met in totaal 23 budgethuurwoningen plaatste energiecoöperatie ECoOB 83 zonnepanelen, goed voor 33,62 kWp. De panelen zijn aangesloten op de gemeenschappelijke teller, die zo van goedkopere stroom voorzien wordt. Het project heeft ook een grote positieve impact op het EPC gemeenschappelijke delen. 

Het plaatsen van de panelen verliep via de stroomafnameovereenkomst van het VEB, zodat het lokaal bestuur daarvoor zelf geen opdracht hoefde uit te schrijven. Het liet ook toe dat dit project een doorlooptijd had van amper 6 maanden.

De stroomafnameovereenkomst is niet geschikt voor eengezinswoningen, maar dus wel voor gebouwen als appartementscomplexen die in eigendom zijn bij een publieke organisatie. Dit biedt misschien mogelijkheden om ook jouw LEKP-doelstelling rond participatieve/coöperatieve dichterbij te brengen. 

In de toekomst wil het AGB bekijken of de injectie via een energiegemeenschap kan benut worden voor al hun huurders. 

Meer info over het project is terug te vinden in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat. 

Ook een inspirerende praktijk om te delen? Ga aan de slag in de praktijkendatabank of bezorg jouw initiatief via netwerkklimaat@vvsg.be

Maarten Tavernier