Auteur:

Gepubliceerd op: 04-10-2023

Openbare verlichting is in volle evolutie en is een essentieel hulpmiddel voor mobiliteit, economie, cultuur en sociale samenhang in onze kernen en daarbuiten. Door de energiecrisis en stijgende elektriciteitsprijs gingen heel wat besturen over tot het doven van hun openbare verlichting. Een significante maatregel, want openbare verlichting is in een gemiddelde gemeente goed voor ongeveer de helft van al het publieke elektriciteitsverbruik. De vraag stelt zich nu hoe vanuit deze crisismaatregel een duurzame sprong kan worden gemaakt en er een juiste balans gevonden kan worden tussen de sociale, economische én ecologische aspecten.

In het VVSG-Fluvius kennisnetwerk openbare verlichting worden samen met een 30-tal lokale besturen al een aantal jaren goede praktijken, kennis en tips met elkaar gedeeld. Zo kwamen centrale thema’s zoals energie-efficiëntie, het effect op biodiversiteit en beleidsvorming rond openbare verlichting al aan bod.  

Dit Vlaamse kennisnetwerk werd onlangs internationaal verbreed via de samenwerking met LUCI (Lighting Urban Community International), het wereldwijde netwerk van 70 steden waaronder Antwerpen en Gent. LUCI publiceerde recent de internationale verklaring “De toekomst van openbare verlichting” met 7 kerndoelstellingen. Dit biedt lokale besturen inspiratie voor uitdagingen bij het actualiseren of uitwerken van hun beleid. Deze LUCI leidraad werd naar het Nederlands vertaald en aangevuld met goede praktijken en realisaties uit Vlaamse steden en gemeenten.

Neem zeker een kijkje op onze website voor meer informatie over de vertaalde LUCI verklaring, de Vlaamse voorbeelden en de werking van het kennisnetwerk openbare verlichting.

Ook in VVSG Lokaal van oktober (pg 8) wordt stilgestaan bij de LUCI verklaring en het belang van beleidsvorming rond openbare verlichting.  

Interesse in dit thema? Op 13 oktober organiseert VVSG Netwerk Klimaat het gratis webinar ‘Duurzame, energiezuinige openbare verlichting’.

Kris Moonen