Auteur:

Gepubliceerd op: 20-04-2023

Op zondag 23 april 2023 vindt de allereerste editie plaats van Vlaanderenleestdag. Die maakt deel uit van de communicatiecampagne 'Vrienden voor het Lezen - Samen voor een Leesoffensief' van de Vlaamse overheid. Iedereen wordt opgeroepen om die dag mee te vieren door te lezen, en zo lezen meer zichtbaar te maken. Want lezen kan ons met anderen verbinden.

Vlaanderenleestdag valt samen met Wereldboekendag  en wordt een jaarlijks terugkerende dag waarop iedereen wordt uitgenodigd om als ‘Vriend voor het Lezen’ hun leesplezier te delen aan de hand van verschillende leesacties.

Ook de lokale besturen zijn ‘Vrienden voor het Lezen’ door hun verschillende acties die inzetten op een inclusief, verbindend en stimulerend leesklimaat waarin meer lezers zich thuis voelen. Zo worden de barrières voor wie lezen niet evident is ook afgebouwd.

Wil je weten wat er allemaal georganiseerd wordt in het kader van Vlaanderenleestdag?  Vlaanderen maakte een overzicht van alle activiteiten die lokale besturen organiseren. Dit gaat van de inhulding tot een boekentil in Hoeilaat tot een boekenspeeddate in Knokke-Heist.

Enkele andere voorbeelden van goede praktijken :

  • Antwerpen, Brussel (Muntpunt), Genk, Leuven, Melle, Wetteren: Samenlezen in de bib
  • Geel, Merelbeke: Samen lezen in de bib om Nederlands te oefenen
  • Taalpunten Vlaanderen: De Taalpunten Nederlands ondersteunen nieuwkomers, anderstalige en laaggeletterde volwassenen. Je vindt er gratis materialen om Nederlands te leren. Meer dan 135 bibliotheken maken intussen deel uit van het netwerk van Taalpunten Nederlands in Vlaanderen.
     

Wil je meer goede praktijken ontdekken rond taal?
Bekijk dan zeker onze Praktijkenbank Samenleven in Diversiteit

Heb je een goede praktijk die je met ons wil delen? Laat het ons weten via samenleven@vvsg.be

Betty Paeps