Auteur:

Gepubliceerd op: 09-10-2023

De lokale aanpak van radicalisering is geen eenvoudige taak voor een lokaal bestuur. Een goed werkende LIVC R (lokale integrale veiligheidscel inzake radicalisme, extremisme en terrorisme) is hierbij cruciaal. Maar vele lokale besturen stellen zich de vraag of ze goed bezig zijn, en hoe hun LIVC R werking nog beter kan. Het evalueren van de multidisciplinaire aanpak van de LIVC R is daarin een belangrijke gewoonte. Om gemeenten daarbij te helpen werd de EMMASCAN ontwikkeld.

Met de EMMASCAN kan je een snelle en eenvoudige evaluatie van de LIVC R in jouw gemeente doorlopen. De tool bestaat uit verschillende modules om de structuur, visie, huidige werking, casemanagement, samenwerking, informatie-uitwisseling en expertise van je LIVC R te evalueren. De coördinator maakt een account aan, kiest welke modules die wil laten invullen, en beantwoordt als eerste enkele vragen. Vervolgens worden de andere deelnemers van de LIVC R uitgenodigd om de EMMASCAN in te vullen. Een rapport geeft uiteindelijk inzicht in de goede punten en mogelijke werkpunten van je LIVC R, en dient als aanzet voor een gezamenlijk evaluatieoverleg binnen de LIVC R.

Op de website staat een handleiding in de vorm van een video, waarin alle stappen worden toegelicht (vergeet zeker niet de juiste taal te selecteren, rechts bovenaan).

Heb je vragen, of merk je een fout op tijdens het invullen van de EMMASCAN? Laat het ons weten via info@emmascan.eu

 

Katrien Van Mele