Auteur:

Gepubliceerd op: 08-11-2023

Het Agentschap Binnenlands Bestuur en het Vlaams Energiebedrijf gaan samen een tool ontwikkelen die de impact van energiebesparende maatregelen op de Beleids- en Beheercyclus in kaart brengt. Deze tool moet de lokale besturen ondersteunen in het nemen van de nodige beleidskeuzes om hun patrimonium te renoveren en energieneutraal te maken.

Lokale besturen engageerden zich tegen 2030 voor ambitieuze doelstellingen met betrekking tot het verduurzamen van hun patrimonium. De korte resterende tijd vraagt om een versnelling van de besluitvorming zodat naar de volgende legislatuur toe voldoende investeringsmiddelen kunnen worden ingeschat. Eén van de remmende factoren voor het nemen van energie-efficiëntiemaatregelen is de onduidelijke impact van deze maatregelen op hun beleids- en beheercyclus. In het bijzonder voor complexere contractvormen zoals OEPC en EaaS-modellen.

In de tool die ABB en VEB gaan ontwikkelen wordt vertrokken van het kader “energetisch masterplan” binnen Terra, waarmee er over een lange tijdshorizon aangegeven kan worden wanneer en welke energiebesparende maatregelen wensen uitgevoerd te worden. Daaraan worden enkele financiële parameters gekoppeld met als doel de uiteindelijke impact op de autofinancieringsmarge (AFM) en het beschikbaar budgettair resultaat (BBR) weer te geven. In een later stadium komt er een handleiding voor het vormgeven aan een energetisch masterplan, de verschillende renovatiescenario’s, alternatieve financiële indicatoren en investerings-Do’s- en Dont’s bij.  

Voor de ontwikkeling van de tool willen ABB en VEB in overleg treden met de toekomstige eindgebruikers. Ben jij als medewerker van een lokaal bestuur betrokken bij de energietransitie, de financiële planning en rapportering? Dan kan je je kandidaat stellen om de eerste versies van de tool uit te testen en feedback te geven. 

Kandidaten die graag pilootbestuur willen zijn of gewoon meer informatie wensen over het te traject kunnen zich aanmelden vóór 17 november via businessdevelopment@veb.be.

Leen Van der Meeren