uitstroom zorgsector
Wie verlaat de zorgsector en waarom?

Auteur:

Gepubliceerd op: 07-12-2023

Het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin start een onderzoek naar personeelsuitstroom in de Vlaamse zorg- en welzijnssectoren. Het onderzoek wil nagaan hoe groot de personeelsuitstroom precies is in de kinderopvang en de woonzorgcentra. Hoe we een onverwacht vertrek van een collega kunnen voorkomen, zal blijken uit het onderzoek.  Vele goede praktijken in de sector zal de studie aan de oppervlakte brengen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeksteam van de UGent en HIVA - KU Leuven. De opdrachtgevers willen de arbeidsvoorwaarden en opleidingsmogelijkheden optimaliseren door diepgaand inzicht te krijgen in de motieven achter de onverwachte uitstroom. De onderzoekers willen eigenlijk nagaan hoe de personeelsdynamiek in de Vlaamse zorg- en welzijnsvoorzieningen tot stand komt.

Zowel zorgorganisaties als werknemers gaan hun mening kunnen geven. Het onderzoek wil goede voorbeelden zoeken, waar we kunnen uit kunnen leren. Dit onderzoek dient de basis te vormen voor een permanent opvolgingssysteem voor uitstroom van personeel in de Vlaamse zorgsector. De ziekenhuizen en de diensten voor thuisverpleegkunde zijn alsnog niet meegenomen in dit onderzoek.

De kinderdagverblijven en woonzorgcentra in de studie zijn per loting geselecteerd. Zij krijgen begin januari 2024 een uitnodiging tot deelname in de mailbox. De medewerkers die in het jaar 2024 de organisatie verlaten, krijgen daarna online vragen over hun beweegredenen. Deelnemende organisaties krijgen na het onderzoek hun eigen cijfers gepositioneerd tegenover de sector. De VVSG raadt deelname sterk aan. Het uiteindelijke doel is het voorkomen van personeelsuitstroom en het bevorderen van een gezonde werkomgeving in de zorg- en welzijnssector. We volgen het onderzoek van nabij op.

Mike Deschamps