Auteur:

Gepubliceerd op: 14-12-2022

Een lokaal warmteplan in elke gemeente

Lokale besturen spelen een cruciale rol in de lokale warmtetransitie. Voor vele burgers is het duurzaam verwarmen van hun woning nog een enorme uitdaging. Iedereen heeft bovendien nood aan duidelijkheid: moet men bv. investeren in een eigen warmtepomp of zal men op termijn mee kunnen stappen in een collectieve oplossing? En hoe lang zal men nog kunnen verwarmen zoals vandaag? Door een lokaal warmteplan uit te werken en voor elke straat, elke wijk en elk gebouwtype de contouren uit te tekenen brengen lokale besturen de warmtetransitie in een stroomversnelling. Meer info over wat een lokaal warmteplan inhoudt vind je in de #Warmtegids van VVSG en VEKA.

 

Rapportering van je lokaal warmteplan ikv LEKP 1.0

Een lokaal warmteplan is niet enkel een essentieel element in het lokale beleid, het maakt ook integraal deel uit van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0, dat door 293 lokale besturen ondertekend werd (cf. de tekst van het LEKP 1.0 op pagina13).

Gemeenten en steden die reeds een lokaal warmteplan hebben opgesteld, moeten daarover rapporteren naar het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). Dat kan eenvoudigweg door dat plan op te laden via de VVSG Inspiratiekaart Warmtezonering. De VVSG stuurt deze informatie vervolgens automatisch door naar het Pactportaal van ABB

Het opladen van je lokaal warmteplan in de Inspiratiekaart Warmtezonering gaat zeer vlot. Via de handleiding rapportage lokaal warmteplan kan je nalezen hoe dat juist in z'n werk gaat.

Gawein Van Daele