Gepubliceerd op: 13-12-2022

Op 18 december is het Internationale Dag van de Migrant. De Verenigde Naties roepen op om deze dag extra aandacht te hebben voor de fundamentele rechten en vrijheden van migranten.

Migratie biedt voor veel mensen een uitweg in uitzichtloze situaties, zoals bijvoorbeeld oorlog of, steeds vaker, de gevolgen van klimaatverandering. Eens deze mensen ergens aankomen, krijgen ze vaak te maken met verschillende barrières (denk aan bijvoorbeeld de taal), waardoor ze hun rechten niet ten volle kunnen uitoefenen.

Hier kan het lokaal bestuur een verschil maken.  Voor mensen die migreren, is het lokaal bestuur vaak een eerste contactpunt. De manier waarop je het onthaal van nieuwe inwoners organiseert, kan ervoor zorgen dat ze zich welkom voelen en hun weg vinden naar de diensten en organisaties die ze nodig hebben (onderwijs, huisvesting, werk, vrije tijd...).

Een mooi praktijkvoorbeeld van een warm onthaalbeleid, is hoe de stad Mechelen dit organiseert. Zij lanceerde recent de Welkom-app. Met deze app wijst de stad nieuwkomers de weg naar allerlei nuttige plaatsen en organisaties. Dit verhoogt de zelfredzaamheid  en verhoogt de digitale vaardigheden.

Wil jij werk maken van een menselijk, toegankelijk en warm onthaalbeleid? Ontdek dan meer goede praktijken in onze databank Samenleven in Diversiteit!