Auteur:

Gepubliceerd op: 10-10-2023

Nog tot 31 oktober 2023 is Vlaanderen in de ban van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Steden en gemeenten nemen het daarbij tegen elkaar op: wie wipt de meeste tegels? Momenteel staat de gemeente Kontich helemaal bovenaan in de lijst. Benieuwd hoe ze dit voor mekaar kregen? Je leest hun aanpak hieronder.

Kontich werkte actief aan het verwijderen van tegels op openbare plaatsen en verving ze door groene ruimtes. Dit initiatief van eigen ontharding op het openbaar domein speelde een belangrijke rol in het succesverhaal. Daarnaast werd ook de "tegeltaxi" geïntroduceerd, die maandelijks bij burgers langskomt om de uitgebroken tegels op te halen. Dit maakt deelname voor de inwoners een stuk eenvoudiger én toegankelijker. Ook de deelname aan het tuinrangerproject (waarbij inwoners kunnen rekenen op gratis tuinadvies) en het voetpadenproject (waarbij bijna 6.000 m2 onthard werd) droegen bij aan het succes.

Kontich bewees ook dat een goede communicatie één van de sleutels tot succes vormt. De communicatiedienst communiceerde via verschillende kanalen over het tegelwippen en moedigde zo de burgers aan om deel te nemen aan de inspanning. Er werd ook een interactieve webpagina op de gemeentelijke website gelanceerd waar inwoners suggesties kunnen doen om het openbaar domein verder te ontharden. Dit leverde al een heleboel interessante voorstellen op waar de gemeente in de toekomst mee aan de slag gaat. 

Daarnaast werd de gemeente door de vzw Breekijzer uitgenodigd om via een webinar duiding te geven over hun aanpak en hun ervaringen te delen. Ook de regionale televisie en kranten gaven de Kontichse aanpak een forum en zo een kans om hun kennis en aanpak te delen met een breder publiek.

Lees er meer over op de websites van Kontich en het VK Tegelwippen.

Leen Van der Meeren