Auteur:

Gepubliceerd op: 06-03-2023

In Roeselare kunnen kinderen het Pastoorsbos omtoveren tot de speelruimte van hun dromen via de virtuele wereld van Roblox.

Dit pilootproject vindt plaats op het kruisvlak van jongerenparticipatie, digitale innovatie en openbare ruimte. De Howest Hogeschool slaagde erin om het Pastoorsbos na te bouwen in de virtuele wereld van Roblox. De kinderen kunnen nu hun fantasie de vrije loop laten gaan en krijgen een fictief budget om zelf hun ideale speelplein te ontwerpen. Via een keuzemenu kunnen ze samen hun favoriete speeltoestellen kiezen en deze plaatsen waar zij dit graag zouden willen. De stad engageert zich om in het finaal ontwerp van Pastoorsbos de wensen van de jeugd zo veel mogelijk te realiseren.

De methodiek van dit pilootproject is ontwikkeld via het Europees project ‘Network of Laboratories for Civic Technology Co-production’ (NLAB4CIT) waar ook de VVSG deel van uitmaakt. Gelijkaardig als in Roeselare, worden ook pilootprojecten in Italië en Griekenland opgezet.

In Griekenland gaat de gemeente Kaisariani via blockchain de werking van vrijwillige brandweermannen beter kunnen coördineren. Daarnaast vindt er een tweede pilootproject plaats over het collectief geheugen van de gemeente. Die ontstond immers door vluchtelingen uit Klein-Azië, honderd jaar geleden. Het honderdjarig bestaan van de gemeente en de viering ervan zal met betrokkenheid van jongeren onder de aandacht gebracht worden, met gebruiken van digitale tools.

In Italië is de gemeente Collegno betrokken in het Europees project. Daar zullen lokale stakeholders rond een groot park op nieuwe manieren gaan samenwerken via de applicatie ‘CommonsHood’, waarin geëxperimenteerd wordt met lokale gemeenschapsmunten.

Meer info over dit Europees project

Roman Cluytens