Auteur:

Gepubliceerd op: 13-12-2022

Het doel van het klimaatfonds Leiedal is lokale klimaatprojecten zo veel mogelijk aan te moedigen. Niet alleen (lokale) overheden kunnen een antwoord bieden op de klimaatuitdaging. Minstens even nuttig zijn initiatieven die burgers, verenigingen en/of bedrijven nemen om de klimaatverandering tegen te gaan of om onze leefomgeving weerbaarder te maken tegen de gevolgen ervan.

Het klimaatfonds startte bij een idee van de gemeente Zwevegem. Leiedal voerde een verkennend onderzoek uit naar de uitbouw van een lokaal klimaatfonds daar. Burgers en bedrijven moesten kunnen participeren aan klimaatprojecten met maatschappelijk belang, ondersteund door het lokale bestuur. Daaruit bleek dat dat een klimaatfonds op regionale schaal meer slaagkans had, en met die aanbeveling ging Leiedal aan de slag.

Op vrijdag 9 december werd het klimaatfonds officieel gelanceerd, op 1 januari gaat het van start. 11 lokale besturen uit de regio bundelden hiervoor de krachten, in een samenwerking met het Streekfonds West-Vlaanderen en de Koning Boudewijnstichting. Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wevelgem en Zwevegem engageren zich om jaarlijks € 0,50 per inwoner in het klimaatfonds te storten.

Die middelen spijzen twee subfondsen: het lokale en het bovenlokale klimaatfonds. Elke deelnemende stad of gemeente heeft een eigen lokaal klimaatfonds, waarin 75% van hun jaarlijkse bijdrage terechtkomt. Dat lokale fonds financiert initiatieven van burgers, scholen, verenigingen of organisaties voor 50%. De andere helft wordt opgehaald via een crowdfundingplatform dat door het Streekfonds wordt beheerd. Initiatieven van bedrijven (met een maatschappelijke meerwaarde) worden voor 25% gefinancierd door het lokale klimaatfonds en 25% via crowdfunding. De overige 50% brengt het bedrijf zelf in.

Het bovenlokale klimaatfonds is er dan weer voor klimaatacties over de gemeentegrenzen heen, en hiervoor draagt ook Leiedal een financieel steentje bij. Hier kunnen enkel lokale besturen of Leiedal projecten initiëren.

Meer info: www.klimaatfondsleiedal.be of via de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat.

 

Elke de Taeye