Auteur:

Gepubliceerd op: 08-11-2023

Febelfin, VVSG, Wattson, Embuild, The Shift en Idea Consult slaan de handen in elkaar om een permanente rondetafel op te zetten rond de financiering van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Door private en publieke belanghebbenden te laten samenwerken wil het consortium energiebesparende investeringen in private woningen, KMO’s, publieke gebouwen en industrie opdrijven.

Om de ambitieuze klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen, is een sterke versnelling van investeringen in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie nodig. Er is nood aan innovatieve financieringsoplossingen die investeringsbelemmeringen wegnemen. Hoewel sommige oplossingen in het buitenland reeds zijn uitgeprobeerd, moeten ze verder worden afgestemd op de Belgische context. Andere oplossingen die reeds op lokaal niveau werden uitgewerkt noodzaken opschaling om hun volledige potentieel te bereiken. 

LIFE BE FREE zal rondetafelgesprekken organiseren met belanghebbenden uit de quadruple helix (middenveld, bedrijfswereld, kennisinstellingen en overheid), waarin systematisch de belangrijkste financieringsuitdagingen geïdentificeerd en aangepakt worden. Een aantal zaken werden alvast geïdentificeerd als prioritaire uitdagingen: de split incentive verhuurder/huurder, de renovatie van appartementsgebouwen, de financiering van wijkinitiatieven en de herfinanciering van ESCO’s. Deze worden verder aangevuld met andere relevante topics. Het uiteindelijke doel is om meer private financieringsinvesteringen te mobiliseren, experimenten op te zetten die de geformuleerde oplossingen uittesten en de succesvolle experimenten op te schalen en te repliceren.

Tijdens de eerste nationale rondetafel (eerste trimester van 2024) zal er in dialoog gegaan worden met een brede waaier aan stakeholders: overheden, financiële sector, industrie en KMO-sector, bouwbedrijven, huiseigenaren, VME’s en consumenten- en burgerorganisaties. Ter ondersteuning van de uitvoering van de ambitieuze klimaatplannen zullen ook beleidsaanbevelingen geformuleerd worden ten aanzien van nationale, regionale en lokale overheden. Met als doel hen te informeren over relevante financieringsoplossingen en zo de opbouw van financiële capaciteit mee te helpen realiseren.

LIFE BE FREE loopt tot september 2026 en wordt gefinancierd door het LIFE Clean Energy Transition programma van de Europese Commissie dat wil toewerken naar een klimaatneutraal Europa.

Wim De Geest