Auteur:

Gepubliceerd op: 07-11-2023

Sinds 7 juli staat een stolp over de woonreservegebieden. Pas als de gemeenteraad akkoord is mogen deze gebieden worden ontwikkeld. Recent verscheen Vlaamse regelgeving die duidelijk maakt welke documenten beschikbaar moeten zijn om als overheid over de vrijgave ervan te oordelen. 

De bouwshift houdt in dat we onze kernen versterken en zuinig omspringen met het aansnijden van bijkomende open ruimte. Woonreservegebieen (meestal gebieden die als woonuitbreidingsgebied' op het gewestplan staan ingekleurd) komen daarbij veelal niet langer in aanmerking om ontwikkeld te worden. Ze zijn vaak ver van openbaar vervoer en voorzieningen gelegen. 

Hoewel uit onderzoek blijkt dat maar zo'n 2% van alle woonreservegebieden toch gunstig is gelegen om te ontwikkelen, verdient elke aanvraag tot vrijgave een onderbouwde motivering. De Vlaamse regering stelde regelgeving op die duidelijk maakt welke documenten minstens ter beschikking moeten zijn om over een vrijgave te oordelen. Gemeenten kunnen indien nodig bijkomende documenten vragen.

Daarnaast regelt het Besluit hoe het vooroverleg met het college en later met de gemeenteraad vorm moet krijgen. Het overmaken van documenten verloopt daarbij verplicht langs digitale weg. 

Het Besluit van de Vlaamse regering is beschikbaar via de website van de Vlaamse overheid of  Inforum 370679

 

Xavier Buijs