Auteur:

Gepubliceerd op: 24-01-2024

Het Agentschap Binnenlands Bestuur publiceerde op 24 januari de derde editie van de 'gemeente- en stadsmonitor'. Net als in 2017 en 2020 bevat de monitor zowat 400 gemeentelijke cijferreeksen. Daarvan komen er 130 uit een grootscheepse burgerbevraging waaraan in 2023 zowat 135.000 Vlamingen deelnamen. Ze konden daarin hun mening kwijt over tal van zaken, zoals de tevredenheid over de eigen buurt, de communicatie met het gemeentebestuur, de kwaliteit van de fietspaden, de beschikbaarheid van huisartsen, enz.

Daarnaast bevat de monitor ook zowat 270 gemeentelijke gegevens die afkomstig zijn uit diverse databanken. Alles samen bieden de indicatoren een mooie foto van elke gemeente, met zowel de zaken die goed gaan als wat beter kan. Gemeenten kunnen zich ook vergelijken met het Vlaamse gemiddelde, of met gelijkaardige of buurgemeenten. Ze krijgen verder een zicht op de evolutie in vergelijking sinds 2017 en 2020, de vorige jaren waarin de burgerbevraging gebeurde. De dertien Vlaamse centrumsteden kunnen verder in de tijd teruggaan, omdat de stadsmonitor al langer bestaat.

Aan de vooravond van de lokale verkiezingen is deze gemeente- en stadsmonitor een prima voedingsbron voor de lokale omgevingsanalyse. Tegelijk bevat hij ook interessant materiaal voor de centrale overheden, want op niet alle van de bevraagde aspecten (bv. beschikbaarheid openbaar vervoer, voldoende aanbod van huisartsen, ...) hebben de gemeenten even veel impact.

Jan Leroy