Auteur:

Gepubliceerd op: 07-03-2023

Bevorderen van klimaatadaptatie

EFRO Vlaanderen lanceerde nieuwe oproepen onder beleidsdoelstellingen ‘Slim Vlaanderen’ en ‘Duurzaam Vlaanderen’, goed voor een bedrag van 24 miljoen euro aan Europese steun. Binnen de beleidsdoelstelling 'Duurzaam Vlaanderen' wordt ingezet op het bevorderen van klimaatadaptatie, met zowel een generieke oproep, als een oproep binnen GTI Limburg. Er wordt gezocht naar innovatieve demonstratieprojecten die een gezamenlijke buffering, recuperatie, en gebruik van water nastreven.

Voor de verschillende oproepen wordt gewerkte met een verplichte vooraanmelding. Projectideeën moeten via deze vooraanmelding voor 31 maart aangemeld worden. Na feedback hierop kan vervolgens voor 30 juni een definitief projectvoorstel ingediend worden. Meer informatie over de inhoud van de oproepen is terug te vinden op de website van VLAIO.

Strijd tegen energiearmoede

De Energy Poverty Advisory Hub (EPAH), het samenwerkingsnetwerk dat energiearmoede wil bestrijden en de rechtvaardige energietransitie van lokale overheden in Europa wil versnellen, lanceerde haar tweede oproep. Lokale besturen kunnen een aanvraag indienen om technische bijstand en steun te krijgen bij hun strijd tegen energiearmoede. Geselecteerde kandidaten kunnen tot 9 maanden lang ondersteuning op maat krijgen van deskundigen en het EPAH-team om hun energiearmoedeacties te ontwikkelen. 
Geïnteresseerden kunnen tot 31 maart een projectvoorstel indienen via de EPAH website. Herbekijk ook de webinar voor meer info.

Ontwikkeling van investeringsconcepten op het gebied van schone energie en energie-efficiëntie

Ook de European City Facility (EUCF) kondigde aan opnieuw 3 oproepen te openen, waarvan we de eerste verwachten in april. EUCF subsidieert de ontwikkeling van investeringsconcepten op het gebied van schone energie en energie-efficiëntie. Verspreid over de drie oproepen zullen 209 subsidies van 60.000€ toegekend worden. De aankondiging van de eerste oproep zal gebeuren via de call alert waarvoor je nu reeds kan registreren. Bekijk zeker ook de EUCF-website voor meer info over deze laagdrempelige subsidie.

 

Leen Van der Meeren