Auteur:

Gepubliceerd op: 20-06-2023

Om tegen 2050 alle appartementsgebouwen in Vlaanderen te renoveren tot de langetermijndoelstelling 2050 moeten er jaarlijks gemiddeld 4.400 appartementsgebouwen worden aangepakt. Dit vergt een heel andere aanpak dan die voor eengezinswoningen omdat de situatie van mede-eigendom, het onderscheid tussen privatieve en gemeenschappelijke delen, de gebouwgrootte en techniciteit het complexer maken.

Daarom ontwikkelde de Vlaamse overheid nieuwe ondersteuningsinstrumenten voor dit woningtype. Er werd een premie tot 12.000 euro gelanceerd voor de opmaak van een renovatiemasterplan voor appartementsgebouwen vanaf 15 eenheden. Binnenkort wordt er ook nog extra coaching en begeleiding van de mede-eigenaars voorzien.

Het biedt steden en gemeenten extra instrumenten om in te zetten op collectieve renovatie, waar renovatie van appartementsgebouwen per definitie aan beantwoordt. Collectieve renovatie vormt een belangrijk onderdeel van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.  

Voor wie meer wil weten: renovatie van appartementen vormt het onderwerp van de Energieke Vrijdag van Netwerk Klimaat op 15 september. Schrijf je hier alvast in!

Naast het aanbod van de Vlaamse overheid komt ook het draaiboek 'Renovatieversneller appartementen' ontwikkeld door de stad Gent aan bod. 

Wie zich wil verdiepen in de aanvullende instrumenten die de stad Antwerpen  (waar maar liefst 70% van de gezinnen in een meergezinswoning woont) ontwikkelde, kan terecht op de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat: 

De aanpak van de stad Antwerpen wordt mee ontwikkeld in het kader van het LIFE-project BE-REEL, waarin onder andere VEKA en het Kenniscentrum Vlaamse steden partner zijn. 

 

Kris Moonen