Auteur:

Gepubliceerd op: 18-01-2024

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dient een wetsontwerp in dat het gebruik van camera's in civiele hulpdiensten, waaronder brandweer en ziekenwagens, regelt. Het doel van dit ontwerp is het verhogen van de veiligheid van het personeel, dat helaas regelmatig te maken heeft met agressie tijdens interventies. De VVSG en Netwerk Brandweer reageren positief op dit voorstel: een dashcam kan afschrikkend werken. Wij hopen dat mensen twee keer nadenken vooraleer ze hulpverleners aanvallen. Daarnaast kunnen de beelden nuttig zijn, als bewijslast. 

Tijdens oudejaarsnacht waren er opnieuw verschillende voorvallen van fysiek en mentaal geweld ten aanzien van hulpverleners. Dergelijke voorvallen zijn geen uitzondering, en in 2022 waren er wekelijks ongeveer 10 gevallen van agressie gericht tegen brandweerlui of ambulanciers.

Het voorgestelde wetsontwerp staat het gebruik van zogenaamde 'dashcams' toe op de voertuigen van brandweer en ziekenhuizen. Deze camera's, gemonteerd op het dashboard of het voertuig zelf, zullen de route van en naar een noodgeval registreren. Deze maatregel heeft niet alleen een preventief effect, maar vergemakkelijkt ook het bewijsmateriaal voor hulpverleners die slachtoffer zijn geworden van agressie.

Dit wetsontwerp markeert een positieve stap voorwaarts in het beschermen van ons hulpverlenend personeel en het tegengaan van agressie. “Het is jammer dat dergelijke maatregelen noodzakelijk zijn, maar helaas is het de realiteit van de hulpverleners vandaag”, luidt het.

Lieselot Van Mol