medicatie

Auteur:

Gepubliceerd op: 04-09-2023

Er is de laatste maanden heel wat aandacht voor het gebruik van geneesmiddelen in de Vlaamse woonzorgcentra (WZC). Eerder bleek uit een rapport van de Vlaamse zorginspectie dat er rond medicatieprocessen nog verbetering mogelijk is in de sector. Deze vaststelling zorgde voor verbeteracties in de woonzorgcentra zelf, en nu ook voor bijkomende interesse vanuit de onderzoekswereld.

Zowel Sciensano als het Departement Zorg en de K.U.Leuven starten momenteel nieuwe onderzoeksprojecten. Sciensano wil onderzoeken in welke mate infecties en antibioticagebruik voorkomen in de WZC’s. Daarnaast wil men COVID-19, griep en andere luchtweginfecties in kaart brengen en analyseren. Vlaams minister van welzijn, Hilde Crevits kondigde vroeger al aan extra middelen vrij te maken voor een onderzoek rond kwalitatief medicatiebeleid, dat zal uitgevoerd worden door de K.U.Leuven.

Doctoraatsonderzoekers voeren ondertussen veldonderzoek uit over het gebruik van psychofarmaca, antibiotica en dergelijke. Vanuit de ziekenfondsen is er gelijktijdig een verhoogde aandacht voor deze thema’s en lopen er eveneens projecten in WZC’s.

De VVSG is blij met deze verhoogde aandacht voor dit belangrijk onderwerp. Bewoners van woonzorgcentra hebben vaak multiple aandoeningen die medicatiegebruik rechtvaardigen. Collectief samenwonen zorgt voor specifieke problemen, zoals extra aandacht voor preventie van infecties.

Coördinatie van alle onderzoeken is echter noodzakelijk, zodat niet telkens dezelfde gegevens worden opgevraagd. Het zijn ook dezelfde medewerkers in de WZC’s, die extra belast worden met externe studies en onderzoeken. De woonzorgsector (en de voorschrijvende huisartsen) hebben vooral nood aan adviezen rond het zorgvuldig gebruik en bijvoorbeeld rond mogelijke niet-medicamenteuze alternatieven in specifieke zorgsituaties.

De VVSG organiseerde eerder al een webinar over medicatiemanagement en veiligheid voor haar leden. De VVSG volgt de nieuwe onderzoeken op.

Mike Deschamps