medicijnendozen met pillen

Auteur:

Gepubliceerd op: 12-10-2023

De VVSG en haar leden zijn tevreden met de positieve ontwikkeling in medicatiebeheer binnen woonzorgcentra (WZC), zoals recentelijk vastgesteld door Zorginspectie. Hun beleidsrapport ‘medicatie in woonzorgcentra’ onthult aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van het vorige rapport. Deze gunstige trend bevestigt de verwachtingen: veel woonzorgcentra evalueerden en verbeterden het afgelopen jaar hun medicatieprocessen, gestimuleerd door verhoogde aandacht van families en media.

We beseffen dat er nog ruimte is voor verdere verbetering. In een medicatieproces dienen we immers te streven naar nul fouten. Het nieuwe beleidsrapport helpt om deze verbeterruimte scherp te stellen, zoals het registreren van toedienen en het klaarzetten van medicatie. Mogelijks kan een vereenvoudiging via digitalisering van het registratieproces hiertoe bijdragen.

Het rapport geeft aanzienlijke verschillen aan tussen woonzorgcentra. Hierbij moedigt de VVSG kennisdeling tussen woonzorgcentra onderling aan; en ook vanuit overkoepelende actoren.

Zelf organiseerde VVSG informatieve webinars en deelden we goede praktijken. Hiernaast zijn we als VVSG actief betrokken bij de lopende ontwikkeling van een kwalitatief medicatiebeleidskader door de KULeuven.

Mike Deschamps