Gepubliceerd op: 26-01-2023

Los van de incidenten die naar boven kwamen, zijn ouders nog steeds zeer tevreden over de kinderopvang waar ze hun kinderen laten. Dat blijkt uit een bevraging die wij het voorbije jaar deden bij die ouders. Het is een boost voor iedereen die in de kinderopvang werkt, want het aanbieden van kwaliteitsvolle en veilige kinderopvang is vandaag meer dan ooit topsport. Daarom reiken we een Trofee uit aan alle verantwoordelijken, medewerkers en pedagogisch coaches uit de publieke kinderopvangvoorzieningen.

Uitdagende tijden

Meer dan 4 op 5 ouders is absoluut wel tevreden over de kinderopvang van baby of peuter, ook in de buitenschoolse opvang zijn ouders ruim tevreden (zie grafieken onderaan). Een belangrijke stimulans om door te gaan met deze maatschappelijke opdracht, ook als de uitdagingen groot zijn: het tekort aan kinderbegeleiders, de veiligheidscrisis, te weinig maatschappelijke waardering, de financiële uitdagingen,... Die beïnvloeden de arbeidsvreugde en motivatie, twee essentiële voorwaarden om elke dag kwaliteit en veiligheid te blijven bieden. ‘En dat doen ze ook nog steeds: medewerkers blijven er elke dag voor gaan, omdat wat ze doen belangrijk is voor de kinderen en hun ouders. En voor de samenleving in zijn geheel, ’ aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG.
 

Veel meer dan luiers verschonen

Dat de sector een serieuze injectie nodig heeft, ontgaat ook minister Crevits niet. De Vlaamse kinderopvangvoorzieningen kregen in het VIA6-akkoord middelen voor tewerkstelling van pedagogische bachelors. Die zijn effectief aanwezig op de werkvloer en versterken zo de pedagogische kwaliteit van de Vlaamse kinderopvang. ‘Het gaat vandaag om veel meer dan luiers verschonen en een papje geven.  In de opvang leren kinderen omgaan met andere mensen buiten het gezin, ze spelen en delen met andere kinderen,’ schetst de minister. ‘Dank voor de goede zorgen, ik hoor het ouders zo vaak zeggen,’ stelt Nabilla Ait Daoud, schepen in Antwerpen. ‘Mijn stad telt 8.623 kindplaatsen. Vlaanderen telt er meer dan 94.000. De overgrote meerderheid van de kinderbegeleiders, de pedagogische coaches en de verantwoordelijken omringt onze kleintjes met liefde en zorg.’

Trofee

De koepelorganisatie vindt het de hoogste tijd om alle medewerkers uit de kinderopvang uitdrukkelijk te tonen dat hun werk en doorzetting het verschil maakt en een Trofee verdient. Daarom reiken we vandaag tijdens een druk bijgewoonde studiedag in Antwerpen figuurlijk een Trofee uit aan alle verantwoordelijken en pedagogisch coaches. Dichteres Lies Van Gasse maakte ook een gedicht voor hen.

De VVSG ijvert daarnaast uiteraard ook voor structurele maatregelen die de kinderopvang uit het slop moeten halen.
 

Meer info: Nathalie Debast, VVSG-persverantwoordelijke, 0497/318077