praktijkmodel kinderopvang

Auteur:

Gepubliceerd op: 11-12-2023

Bijna elke werkgever in de kinderopvang heeft momenteel wel een medewerker die graag een kwalificatie als kinderbegeleider wil behalen. Er is nu een handig praktijkmodel beschikbaar dat laat zien hoe dit succesvol kan gebeuren. Dit model is het resultaat van een onderzoek over nieuwe krachten voor de kinderopvang, waarbij lokale besturen hebben samengewerkt in partnerschappen.

Tijdens een studiedag in Leuven op 11 december 2023 stelden wetenschappers van het HIVA-CEGO het nieuw praktijkmodel voor. Het rapport bundelt inzichten over de opleiding bij centra voor volwassenenonderwijs tot kinderbegeleiders en tewerkstelling bij lokale kinderopvangdiensten in Vlaanderen.

De afgelopen 3 jaar was er een begeleidings- en opleidingstraject voor mensen die in de toekomst als kinderbegeleider willen werken. Dit traject was speciaal ontworpen voor werkzoekenden en personen die momenteel niet actief zijn op de arbeidsmarkt. Het project kreeg financiële steun van het Europees Sociaal Fonds.

Het onderzoek ging na hoe er een optimale samenwerking tot stand kan komen tussen het volwassenenonderwijs, het kinderdagverblijf en andere betrokken actoren binnen het partnerschap.

Tijdens het onderzoek startten er 378 cursisten in 8 regio’s. Eind dit schooljaar zal naar schatting 60% met succes afstuderen. Dat is meer dan verwacht. De studie helpt op die manier het knelpuntberoep van kinderbegeleider bij baby’s en peuters te verminderen.

Het onderzoek besteedt veel aandacht aan de kwalitatieve voordelen voor de cursisten op gebied van persoonlijke ontwikkeling. Een niet te onderschatten element in de benadering van kwetsbare doelgroepen. Ook blijkt taal een essentiële factor te zijn voor succes in de kinderopvang.

De studie biedt suggesties over hoe men eenvoudig kan worden geleid naar een opleiding en hoe werkplekleren kan worden uitgevoerd. De partnerschappen brachten goede prakijken naar voor. Het rapport is gratis beschikbaar.

Mike Deschamps