Auteur:

Gepubliceerd op: 31-07-2023

Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle lanceert een oproep voor ‘lokale bondgenotennetwerken’ tegen kinderarmoede. De Vlaamse regering trekt hier 7 miljoen euro voor uit.

Lokaal zijn er heel wat mensen actief bezig met de strijd tegen kinderarmoede. Als antwoord op de complexiteit van armoede en de nood aan meer samenwerking tussen mensen en organisaties ontstaan netwerken. Deze hebben als doel: concrete problematieken detecteren, maar ook concrete oplossingen formuleren, en verbindingen leggen tussen mensen in armoede, leerkrachten, vrijwilligers, hulpverleners, onderwijs, vrije tijd enzovoort. Deze oproep is erop gericht projecten te ondersteunen die dergelijke nieuwe lokale ‘bondgenotennetwerken’ opstarten, of die bestaande netwerken versterken en structureel verankeren. Zo wil men op lokaal niveau komen tot betere samenwerking tussen actoren die initiatieven nemen tegen kinderarmoede.

 

Looptijd

De projectperiode start op 1 december 2023 en eindigt op 30 november 2025. Projecten kunnen gemotiveerd een projectduur aanvragen die met één jaar verlengd wordt (tot 30 november 2026).

 

Wie kan indienen

De subsidie moet aangevraagd worden vanuit een (nieuw of bestaand) bondgenotennetwerk, actief in het Vlaams Gewest en/of het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad, dat bestaat uit actoren binnen:

  • welzijn en zorg (Huis van het Kind, erkende buitenschoolse kinderopvang, 1G1P, CAW, Overkophuis, Zorgraad …)
  • Nederlandstalig onderwijs (school, LOP, CLB, …)
  • middenveld (vereniging waar armen het woord nemen, SAAMO, jeugdwerk, welzijnsschakel, …)

Om voor subsidies in aanmerking te komen, moet minstens 1 partner uit minstens 2 van de 3 bovenstaande sectoren zich engageren in het project. Bij voorkeur engageren minstens 1 partner uit elk van de bovenstaande actoren en het lokaal bestuur zich in het project.

 

Over hoeveel geld gaat het

De Vlaamse projectsubsidie bedraagt maximaal 150.000 euro per project voor de volledige subsidieperiode. De subsidie kan ingezet worden voor zowel personeels- als werkingskosten als overeenkomsten met derden. Ook materiële of financiële hulp aan gezinnen is subsidiabel indien dit de kansarmoede van de betrokken kinderen terugdringt en gekoppeld is aan ruimere ondersteuning. Infrastructuurkosten en investeringen die moeten worden afgeschreven zoals voertuigen, zijn niet subsidiabel. Echter: projecten die voor het welslagen van de doelstellingen en het verlagen van drempels naar kinderen en jongeren, toch kleine aanpassingswerken moeten uitvoeren en/of duurzame materialen die moeten worden afgeschreven nodig hebben, kunnen hiervoor optioneel een afzonderlijk bedrag (investeringssubsidie) tot 50.000 euro aanvragen.

Projectaanvragen kunnen ingediend worden tot en met 8 oktober 2023.

Alle informatie hierover kan je terug vinden de website van Armoede Vlaanderen op deze pagina

Nele Schroyen