Auteur:

Gepubliceerd op: 05-07-2023

Energiehuis Warmer Wonen presenteerde onlangs het regionaal renovatierapport 2022 voor Zuid-West-Vlaanderen. Dit beknopte en overzichtelijke cijferrapport (geen tekst, dus bijzonder vlot om door te nemen) geeft jaarlijks de belangrijkste resultaten weer.

Het rapport toont dat energetisch renoveren in 2022 in de lift zat. De redenen hiervoor zijn de energiecrisis en slagkrachtiger Vlaamse instrumenten. In Zuid-West-Vlaanderen zijn in 2022 in totaal 2.046 dossiers opgestart voor renovatiebegeleiding. Dit is een recordaantal sinds 2017, met 500 aanvragen meer ten opzichte van 2021, het vorige record. Ook het aantal uitgevoerde energiescans tekent een record op voor 2022, met 1.204 in het totaal.

In de regio werden voor 2,3 miljoen euro leningen afgesloten en werden voor een bedrag van € 8,6 miljoen euro premies uitbetaald. Het premie en- leningenlandschap kende in 2022 een aantal grote verschuivingen met de introductie van de Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening in oktober.  Voor de nieuwe Mijn VerbouwPremie zijn nog geen gegevens per gemeente beschikbaar, dus deze cijfers zijn hierbij nog niet opgeteld. Hetzelfde geldt voor de vele honderden aanvragen voor leningen die nog in behandeling zijn. In West-Vlaanderen is het totale bedrag voor alle goedgekeurde Mijn VerbouwPremies in 2022 330.317 euro, het meest van alle Vlaamse provincies.

Nieuw in het rapport is ook de aandacht voor de specifieke aanpak op wijkniveau. Het leert ook dat er nog een groot onontgonnen terrein is voor zonne-energie.

Het volledige rapport vind je hier: regionaal renovatierapport 2022.

Maarten Tavernier