Auteur:

Gepubliceerd op: 30-08-2023

Vanaf 1 september 2023 zal iedereen die in Vlaanderen een inburgeringscontract ondertekent een retributie betalen voor de modules en test maatschappelijke oriëntatie (MO) en Nederlands als tweede taal (NT2). Er zijn wel heel wat vrijstellingen voor rechthebbende én verplichte inburgeraars.

De vrijstellingen voor verplichte inburgeraars zijn het gevolg van een uitspraak van het Grondwettelijk Hof op 20 juli 2023. Het Hof vernietigde enkele artikels in de regelegeving NT2 die  financiële ongelijkheden creëerden tussen verplichte en vrijwillige inburgeraars. Het Hof oordeelde dat er geen valide redenen zijn om deze twee groepen verschillend te behandelen als het gaat om inschrijvingskosten. De VVSG vroeg aan de Vlaamse overheid om snel duidelijkheid te scheppen over de gevolgen van de uitspraak van het Hof. Deze uitspraak heeft impact op werking en budgetten van de OCMW's.

Concreet betekent dit dat zowel verplichte als vrijwillige inburgeraars in bepaalde sociale situaties recht hebben op dezelfde financiële tegemoetkomingen. Deze kunnen variëren van vrijstellingen en kortingen tot volledige terugbetalingen van het inschrijvingsgeld. Het ontvangen van een leefloon of hulp via maatschappelijke dienstverlening maakt deel uit van deze vrijstellingscategorieën. De volledige vrijstellingsgronden worden verder toegelicht in het Vademecum vrijstelling inschrijvingsgeld.

 

Wat met retributie NT2?

Het arrest van het Grondwettelijk Hof vernietigt artikel 7, 6° en 9° van het Wijzigingsdecreet NT2. Dat artikel sloot verplichte inburgeraars uit van de bestaande gehele en gedeeltelijke vrijstellingen van inschrijvingsgeld voor NT2-opleidingen van Richtgraad 1.

Door de uitspraak komen ook verplichte inburgeraars in aanmerking voor een vrijstelling, vermindering of terugbetaling van dit inschrijvingsgeld. Meer info

 

Wat met retributie Maatschappelijke Oriëntatie?

Het Grondwettelijk Hof sprak zich enkel uit over de retributie voor NT2. Voor het luik Maatschappelijke Oriëntatie (MO) waren in functie van coherentie dezelfde bepalingen voor rechthebbende inburgeraars opgenomen in de betreffende regelgeving. Vanuit de logica van coherentie zullen deze vrijstellingsgronden dus ook worden toegepast voor verplichte inburgeraars in het kader van Maatschappelijke Oriëntatie. Bepaalde categorieën van verplichte inburgeraars zullen dus, net zoals rechthebbende inburgeraars, kunnen worden vrijgesteld van het betalen van Maatschappelijke Oriëntatie. Meer info

 

Meer weten?

Op de website van het Agentschap Integratie & Inburgering vind je meer info over de kosten van het inburgeringstraject vanaf 1 september 2023.

 

Sabine Van Cauwenberge