Auteur:

Gepubliceerd op: 12-12-2023

Ondanks dat 80 % van de burgemeesters* af wil van het particulier vuurwerk ligt er een ontwerp van Koninklijk Besluit op tafel met onvoldoende strenge maatregelen. Zo wil de minister de leeftijdsgrens voor de verkoop van alle soorten vuurwerk op 18 jaar brengen en zal het grotere knal- en feestvuurwerk enkel nog verkocht worden aan personen met gespecialiseerde kennis. Dit door een vergunning, de zogenaamde Pyro-pass.

VVSG en Netwerk Brandweer vinden bovenstaande acties een positieve stap, maar de handhaving vormt een struikelblok. Deze manier van werken laat nog steeds te veel ruimte voor (minderjarige) particulieren om pyrotechnische artikelen te gebruiken.

Wij blijven het standpunt van de meeste Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen en streven naar een volledig verbod op vuurwerk voor particulieren. Het jaarlijkse gebruik ervan resulteert nog steeds in talrijke verwondingen, veroorzaakt schade aan het welzijn van dieren, draagt bij aan milieuverontreiniging en veroorzaakt overlast. Bovendien wordt vuurwerk steeds vaker misbruikt als een "wapen" tegen hulpdiensten, terwijl deze juist aanwezig zijn om letsels als gevolg van vuurwerk te behandelen. Dit moeten we duidelijk een halt toeroepen.

Voeg daar dan nog eens de moeilijkheden bij die lokale besturen en hun veiligheidsactoren ervaren bij de handhaving van de verkoop, vervoer, opslag en gebruik van de artikelen. Dan komen we toch bij het resultaat dat het gebruik van vuurwerk enkel voorbehouden is voor vakmensen met de nodige expertise. In afwachting van een Europese aanpak is er een nationaal totaalverbod nodig voor zowel de verkoop als het gebruik door particulieren.
 

* bron: VVSG-bevraging uit 2022

Thaïs De Vuyst