Auteur:

Gepubliceerd op: 31-01-2024

Lokale besturen zijn overtuigd van de meerwaarde van jeugd(werk)infrastructuur. Ze ondersteunen het beheer en gebruik en investeren erin. Steden en gemeenten kunnen de noden die er zijn op het vlak van vrijetijdsinfrastructuur echter niet alleen oplossen. Samen met de Vlaamse overheid als partner kunnen ze overzicht creëren, noden in kaart brengen en expertise bundelen om stappen vooruit te zetten.

Met deze bijdrage kon de VVSG de stem van lokale besturen laten horen op de hoorzitting tijdens de Commissie Jeugd in het Vlaams Parlement op 25 januari 2024. Centraal stond de Conceptnota structureel jeugdinfrastructuurbeleid. Uit onderzoek blijkt dat veel jeugdinfrastructuur in Vlaanderen in slechte staat is. De toegenomen bouwkost, druk op beschikbare ruimte en snel evoluerende regelgeving rond duurzaamheid zorgen ervoor dat deze uitdaging steeds groter wordt. 

Lokale besturen spelen een cruciale rol in het ondersteunen van lokale vrijetijdsinitiatieven op het gebied van infrastructuur. Verenigingen, sportclubs of jeugdwerk kloppen aan met noden en vragen rond kwalitatieve, toegankelijke en bruikbare gebouwen en publieke ruimte. Vraagstukken rond actuele kwesties zoals energie en duurzaamheid, gedeeld gebruik of eigenaarschap zijn echter niet snel op te lossen. 

De VVSG ziet ook in haar memorandum de Vlaamse overheid als partner om samen overzicht te creëren en expertise te bundelen, om samen stappen te zetten op het vlak visieontwikkeling en planning. Op die manier kan lokaal de nodige samenwerking worden gestimuleerd om tot gedragen en duurzame oplossingen te komen.
 

Pieter Demyttenaere