Auteur:

Gepubliceerd op: 11-04-2024

Steden en gemeenten die werk maken van toegankelijke mobiliteit kunnen zich vanaf vandaag kandidaat stellen voor de verkiezing ‘Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024’. De drie winnaars krijgen elk 50.000 euro en mogen hun projecten voorstellen op de themadag rond toegankelijke mobiliteit op 21 november in Brussel. Steden en gemeenten kunnen zich kandidaat stellen tot en met 10 juni. De vakjuryprijs en themadag zijn een initiatief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, de VVSG, De Lijn en Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen.

Stel je kandidaat via de website van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken


Deadline indienen dossier: 10 juni

De tweejaarlijkse vakjuryprijs 'Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024' beloont lokale besturen die zich inzetten voor toegankelijke mobiliteit in hun stad of gemeente. De prijsuitreiking vindt plaats op de themadag rond toegankelijke mobiliteit op 21 november.

Er zijn drie categorieën:

  • Kleine gemeente of stad: minder dan 20.000 inwoners
  • Middelgrote gemeente of stad: tussen 20.000 en 50.000 inwoners
  • Grote gemeente of stad: meer dan 50.000 inwoners

Iedere winnaar ontvangt een budget van 50.000 euro voor een project over toegankelijke mobiliteit en krijgt de kans om dit project voor te stellen op de themadag. Je kunt tot 10 juni je dossier indienen. Bekijk alle informatie en voorwaarden op de webpagina van het departement.
 

Themadag Toegankelijkheid op 21 november

Tijdens de Themadag Toegankelijkheid kun je je laten informeren en inspireren over het Masterplan Toegankelijkheid en concrete projecten van andere lokale besturen. Op deze dag worden ook de winnaars van de vakjuryprijs bekendgemaakt. Inschrijven voor de themadag is mogelijk vanaf juni. We zullen communiceren zodra de inschrijvingen geopend zijn.

 

Over het Masterplan Toegankelijkheid

Meer Mobiele Gemeente/Stad is onderdeel van het Masterplan Toegankelijkheid. Dit actieplan wil tegen 2030 de halte-infrastructuur van het openbaar vervoer toegankelijker maken. Het staat in het Vlaamse regeerakkoord en past binnen Hoppin, de nieuwe Vlaamse mobiliteitsvisie. Hoppin wil vervoer efficiënter, duurzamer en flexibeler maken voor iedereen. Het streeft naar betere afstemming tussen vraag en aanbod en bundelt alle vervoersoplossingen onder één herkenbare naam. Tegen 2030 moeten 50% van de haltes van het kern- en aanvullend net toegankelijk zijn, zodat ongeveer 70% van de reizigers kan genieten van een toegankelijke rit.
 

Meer info

Voor meer informatie kan je steeds terecht bij de medewerkers van het Gemeentelijk Ondersteuningsplatform Vervoerregiowerking

Michiel Apers