Auteur:

Gepubliceerd op: 06-06-2023

Heel wat gebouwen van lokale besturen zijn vandaag al uitgerust met een digitale meter of zullen dat binnenkort zijn. Deze meters bieden niet alleen een beter inzicht in het energieverbruik, maar creëren ook mogelijkheden voor het aansturen van verbruikers via een centraal energiemanagementsysteem (CEMS). Dit stelt lokale besturen in staat om een deel van het energieverbruik te verschuiven naar goedkopere uren, bijvoorbeeld wanneer er veel wind- of zonne-energie beschikbaar is. Hierdoor kunnen ze besparen op de energiefactuur en het elektriciteitsnetwerk ontlasten.

Op maakjemeterslim.be is er al informatie beschikbaar voor particulieren en aanbieders van toepassingen om digitale meters echt "slim" te maken. Recentelijk is er ook een rubriek toegevoegd aan de website, maakjemeterslim.be/installateur, specifiek gericht op installateurs. Deze informatie kan ook interessant zijn voor technische medewerkers die publieke gebouwen willen uitrusten met slimme toepassingen.

In de installateursectie van de website vind je nuttige en gratis toegankelijke informatie over energiebeheer, waaronder:

  • Een brochure met energieconcepten.
  • Een gratis e-learning: energiebeheer in een woning (en voor de technische mensen ook e-learning-thuisnetwerk)
  • Video’s met praktijkvoorbeelden en resultatenvan energiesturing (presentaties slotevent van het "COOCK CEMS" project op 3 mei 2023)
  • Excel voor Fluvius data analyse (om bijvoorbeeld het optimale aantal zonnepanelen te bepalen of te kijken of dynamische tarieven interessant zouden kunnen zijn)
  • Uitleg over het capaciteitstarief (met video presentatie slotevent)
  • Nuttige linken met informatie over digitale meter

Deze principes en de mogelijkheden van een slimme meter en een CEMS, zijn ook een volgende stap in het energiedelen zelfde titularis waarin je de injectie van je PV installatie alvast met andere gebouwen kan delen.    

Dergelijke energiesturing wordt extra relevant van zodra er tussen lokale energiegemeenschappen van alle aard (publiek, burgers en/of KMO’s) energie wordt gedeeld én verbruikers op elkaar worden afgestemd en gestuurd. 

Op de "dag van de energiegemeenschap 2023" heeft de VVSG een presentatie gegeven over de specifieke kansen en de rol van lokale besturen in energiegemeenschappen. 

Kris Moonen