Gepubliceerd op: 07-11-2023

De meeste gemeenten steken heel wat energie in het overleg voorafgaand aan het indienen van de eigenlijke aanvraag van een omgevingsvergunning. Dat vooroverleg is een goede zaak: het zorgt ervoor dat de eigenlijke vergunningsprocedure vlot verloopt en vooral dat ruimtelijke randvoorwaarden in een vroeg stadium besproken kunnen worden. Daardoor worden er uiteindelijk projecten van hogere kwaliteit gerealiseerd. 

De Vlaamse overheid maakte nu een 'Handreiking Vooroverleg' op, samen met vertegenwoordigers van de bouwsector en architecten, de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) en de VVSG. Het is de bedoeling dat lokale besturen, wanneer nuttig in samenspraak met projectontwikkelaars, eens nagaan hoe het voortraject in hun gemeente is georganiseerd en zonodig  er verbeteringen aan doorvoeren.

Op 6 november werd de 'Handreiking vooroverleg' voorgesteld, in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur.  Wim Dries, voorzitter VVSG en burgemeester van Genk lichtte daar onder meer toe: "Een goed vooroverleg ondersteunt een vlot vergunningverleningsproces. We nodigen initiatiefnemers van bouwprojecten - of het nu gaat om een projectontwikkelaar of een burger- uit om in een vroeg stadium contact op te nemen met het lokale bestuur. Dat kan hen wijzen op regelgeving en randvoorwaarden voor het project. In dialoog lukt het zo om te komen tot gedragen, kwalitatief hoogstaande projecten die passen in hun omgeving'. 

Concreet biedt de Handreiking een aantal 'bouwstenen' of elementen om een goed vooroverleg te organiseren.

Xavier Buijs - stafmedewerker VVSG