de kostwinners

Auteur:

Gepubliceerd op: 31-07-2023

Waarom is voedselverlies een groot probleem? En welke oplossingen zijn er?

Kom er alles over te weten op dekostwinners.be en in de podcast  'De strijd tegen voedselverlies' van Planeet Circul'air.

Jaarlijks gooit de gemiddelde Vlaming bijna 34 kg eetbaar voedsel weg en ook op andere momenten in de keten gaat voedsel verloren. Dat heeft een enorme impact op het milieu met bijhorend een stevig kostenplaatje. Voedselverspilling vermijden staat in Europa hoog op de agenda, en ook in Vlaanderen zetten heel wat partners zich in om acties op poten te zetten en te inspireren om minder voedsel te verspillen. Ze hebben zich verenigd in "De Kostwinners" en lanceerden recent een inspirerend platform boordevol inspiratie, gericht op verschillende doelgroepen met tips op maat om voedselverspilling te voorkomen. Meer weten? Surf naar dekostwinners.be.

Waarom voedselverlies een groot probleem is, welke oplossingen mogelijk zijn en hoe de consument zijn of haar steentje kan bijdragen, kom je te weten in de aflevering 'De strijd tegen voedselverlies' van Planeet Circul'air, de podcastreeks van OVAM. Aan het woord zijn Ann Braekevelt van de OVAM, Johanna Meuwissen van Foodwin en Maarten De Hauw van Too Good To Go.   

Voedselverspilling tegengaan? Nog tot 21 september kan je in het Europese Single Market Programme - Food Waste for Stakeholders 2023, een project indienen gericht op het verminderen van voedselverspilling bij consumenten. Denk aan interventies om gedrag te veranderen, onderwijs, informatiecampagnes, meetinstrumenten en oplossingen, studies en technologische oplossingen. Info over deze oproep vind je via het Funding and Tenders portal van de Europese Commissie.

Sara Coessens