Auteur:

Gepubliceerd op: 11-10-2023

De maand oktober is de European Cybersecurity Month. Het Europees Agentschap voor Netwerk- en Informatieveiligheid (ENISA) promoot hiermee sensibiliseringscampagnes en andere initiatieven over cyberveiligheid. Met de slogan #ThinkB4UClick moedigen ze een alerte en cyberveilige houding aan.

Ook bij de VVSG voelen we de nood om cyberveiligheid hoger op de agenda van de Vlaamse steden en gemeenten te plaatsen. Met het Project Cyberveilige Gemeenten ondersteunen we lokale besturen om hun cyberveiligheid te verhogen, bereiden we hen voor op een mogelijke aanval en bieden we hen diverse tools aan.
 

Inspirerende webinars

Schrijf je alvast in voor de nieuwe webinar Monitoring & detectie, waarin Lokaal Digitaal zijn acties toelicht om cyberveiligheid bij lokale besturen te versterken. Later dit najaar volgen nog een webinar waarin je een ethische hacker live aan het werk ziet en een webinar over het belang van een crisisoefening cybercrime.
 

Crisisoefening cybercrime

Binnen het project ontwikkelden we in samenwerking met lokale besturen een crisisoefening cybercrime. Hoe je een crisisoefening moet aanpakken, lees je binnenkort in een draaiboek dat jouw lokaal bestuur van begin tot eind begeleidt bij het organiseren van deze noodzakelijke oefening. Als je je medewerkers grondig wil voorbereiden op een hacking, vormt deze crisisoefening een eerste stap.
 

Toolkit cyberveiligheid

Daarnaast vind je op onze website nog andere handige tools en sjablonen die je helpen bij het bestrijden van cybercrime, het sensibiliseren van je medewerkers  en het adequaat reageren na een aanval. De toolkit wordt tijdens de maand oktober vervolledigd met praktijkvideo’s die je kan gebruiken om jouw medewerkers of bestuur te overtuigen van het belang van een cyberveilige houding.
 

Traject Ethisch Hacken gaat opnieuw van start

Dit najaar zullen opnieuw veertig lokale besturen de kans krijgen om via het Traject Ethisch Hacken hun IT-omgeving kosteloos te laten doorlichten door de ethische hackers van Hogeschool West-Vlaanderen. De studenten uit de richting Cyber Security Professional gaan aan de slag om kwetsbaarheden bloot te leggen en bezorgen de lokale besturen advies om vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Dit traject is eveneens te combineren met een ICT-veiligheidsaudit met cofinanciering via Audit Vlaanderen.

Houd zeker de communicatiekanalen en het VVSG-kennisnetwerk in het oog om op de hoogte te blijven van toekomstige initiatieven en in te schrijven voor onze webinars. Neem ook een kijkje op de website van het Cyber Response Team, het nieuwe aanspreekpunt op gebied van digitale beveiliging.

Charlotte De Mullier