bomen door het bos
Wie ziet de bomen door het bos nog als het gaat over zij-instroom in de zorg?

Auteur:

Gepubliceerd op: 24-01-2024

Wie een job zoekt in de zorg heeft tegenwoordig tal van mogelijkheden om zich te kwalificeren. Dit kan door een gesubsidieerde opleiding te volgen tot een zorgberoep. De mogelijkheden zijn zo talrijk dat geïnteresseerden en ook werkgevers de bomen door het bos niet meer zien. We geven daarom een overzicht.
 

Diverscity

In de publieke zorgsector zijn er momenteel 40 plaatsen voor de kwalificerende trajecten via Diverscity. Deze K-trajecten leiden tot een job in de kinderopvang, als logistiek medewerker in de zorg, verzorgende in de thuiszorg, als zorgkundige in de ouderenzorg of als persoonsbegeleider. Het gaat om een betaalde opleiding voor geïnteresseerden. Werknemers uit lokale besturen kunnen starten in februari '24 voor de werkgevers die nog snel zijn, of in september 2024.
 

Vlaams instroomkanaal IKA

Het Vlaamse IKA zij-instroomkanaal biedt 3.300 plaatsen voor een job als kinderbegeleider, logistiek medewerker, verzorgende of zorgkundige. Geïnteresseerde burgers krijgen onmiddellijk een contract bij een lokaal bestuur, maar starten eerst met hun opleiding. Na het bekomen van hun diploma blijven ze in dienst bij dit bestuur. De stage vindt plaats bij dezelfde werkgever; waardoor er direct effect is op de werkvloer.
 

Federale zijinstroommogelijkheden

Vanuit de federale dienst Sociale Maribel van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid is er een opleidingsaanbod voor verpleegkundigen of zorgkundigen in spe. Hier gaat het over werknemers al werkzaam bij een lokale besturen, maar nog niet in de zorg, of om mensen nog niet werkzaam bij een lokaal bestuur. Ook HBO5-verpleegkundigen die zich willen omscholen tot bachelor verpleegkundige kunnen een betalende opleiding volgen. De opleidingen noemt men ook "instroom A en B" en "project 600". Medewerkers van lokale besturen kunnen nog last-minute aansluiten bij een webinar over de federale mogelijkheden op vrijdag, 26/1.
 

Versnipperd opleidingsaanbod

Tot slot vermelden we dat er naast het publieke aanbod een grotendeels vergelijkbaar aanbod is vanuit de private sector. Dit maakt het voor geïnteresseerden, werknemers en werkgevers helemaal niet eenvoudig. De Vlaamse portaalwebsite care-er zal binnenkort alle Vlaamse mogelijkheden helder oplijsten. Het Fonds Sociale Maribel van de RSZ ordent de federale info op een overzichtelijke website. De VVSG maakte een actueel schema met een overzicht van alle mogelijkheden voor de publieke zorg. Deze gebundelde informatie zou nog meer burgers en werknemers moeten warm maken voor een een job in de zorg. De hoge nood is ondertussen een gekend verhaal.

Mike Deschamps