Deze VVSG-webinar gaat inhoudeijk over het melden en voorkomen van discriminatie op de private huurwoningmarkt. We geven inzicht in het melden van woondiscriminatie aan de hand van toelichtingen door het VMRI en LEVL en tonen ook drie goede praktijken. We sluiten de webinar af met een Q&A.

Toelichters 

Het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI). actief sinds maart 2023, beschermt en bevordert als onafhankelijk instituut de mensenrechten in Vlaanderen. Het  VMRI behandelt enkel meldingen die onder de Vlaamse bevoegdheden vallen, zoals wonen en huisvesting. Maak kennis met de werking en rol van het VMRI en de mogelijke interactie met de meldpunten wonen. Toelichting door David Dessin, afdelingshoofd bewustwording, onderzoek en advies bij het VMRI

LEVL publiceerde in 2023 de handleiding ‘Een inclusief toegangsbeleid voor meldpunten discriminatie en racisme’. Een praktische tool voor alle soorten meldpunten die willen inzetten op een inclusief toegangsbeleid. Toelichting door Stacey Ohiwerei, medewerker antiracisme en integratie  bij LEVL. 

3 goede praktijken aan het woord

Het IGS Wonen aan de Demer heeft een proactieve aanpak om discriminatie op de huurmarkt te voorkomen en aan te pakken. Zo begeleiden ze huurders actief in hun zoektocht naar een woning en volgen ze huuradvertenties in de steden actief op om in geval van discriminatie te kunnen ingrijpen.
Toelichting door Wesley Coomans, coördinator IGS Wonen aan de Demer. 

Discriminatie op de huurwoningmarkt is een dagelijkse realiteit waarmee de meeste erkende nieuwkomers te maken krijgen. Dat is in Kruibeke niet anders. 
Als er zich meer dan 50 kandidaten aandienen voor een woonst, is de kans enorm klein dat de meest kwetsbaren hier aanspraak op kunnen maken. Lokaal bestuur Kruibeke besloot om storytelling in te zetten om op die manier de erkende vluchtelingen een gezicht en een stem te geven. Huiseigenaars en immomakelaars worden sinds een half jaar via menselijke verhalen benaderd, waardoor ze kennis kunnen maken met de ‘mens achter het etiket vluchteling’. Met resultaat! 
Toelichting door Katya Verstraelen, netwerk- en integratiecoach bij Kruibeke.

Stad Antwerpen heeft een actieplan om gelijke kansen op de huurwoningmarkt te bevorderen. De acties uit het plan informeren, sensibiliseren en versterken makelaars, verhuurders en (toekomstige) huurders die discriminatie ervaren. Het Infopunt Discriminatie Huurwoningen, opgestart in 2023, past binnen dit non-discriminatiebeleid. Burgers, vastgoedmakelaars, verhuurders en ondersteunende organisaties kunnen terecht bij dit infopunt voor al hun vragen rond discriminatie op de huurwoningmarkt. Ook bij nood aan een luisterend oor en gesprek over deze problematiek kan de Antwerpenaar steeds bij het infopunt terecht. 
Toelichting door Zoë Thielemans, projectmedewerker non-discriminatie bij stad Antwerpen.

 Inschrijven voor deze webinar is makkelijk en gratis.

 

Sessies

26 apr '24