Trekken.jpeg
Provider image

Sinds juli 2021 neemt de jeugddienst de trekkersrol voor regie BOA op in stad Antwerpen. Aan de hand van een aantal concrete doelstellingen gaan ze samen met partners aan de slag om een sterk en lokaal verhaal voor de opvang en vrije tijd van kinderen te schrijven. In de periode 2022-2025 lanceren ze een aantal BOA proefprojecten die inzetten op kwaliteit en toegankelijkheid in de opvang en het vrijetijdsaanbod.

Aanpak en resultaten

In Antwerpen is er een grote diversiteit in aanbod en organisatoren buitenschoolse opvang. Scholen organiseren voor- en naschoolse opvang, er zijn 11 initiatieven buitenschoolse opvang en tijdens de schoolvakanties organiseren zowel de stad als verschillende andere actoren een vrijetijdsaanbod. Sinds juli 2021 neemt de jeugddienst van de stad formeel de regie op voor BOA.

In de overgangsfase tot 2026 bereiden ze samen met verschillende actoren de uitrol van BOA voor. Hiervoor brachten ze eerst in kaart welke actoren vandaag al een rol spelen in het buitenschools opvangaanbod. Ze hanteerden daarvoor een brede blik en brachten niet enkel organisatoren kinderopvang, maar ook scholen, welzijnsorganisaties, enz. in beeld.

Om het BOA-verhaal te verspreiden maken ze volop gebruik van al bestaande overlegstructuren, zoals de klankbordgroep binnenschoolse opvang, het lokaal overleg kinderopvang en het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie.

Daarnaast stelden ze specifiek voor BOA een lokaal samenwerkingsverband samen. Dit samenwerkingsverband bestaat uit scholen, vrijetijdsactoren, welzijnsorganisaties, stedelijke diensten, enz. Er zijn geen vaste vertegenwoordigers, iedereen die zich betrokken voelt kan deelnemen. Deze groep komt 2 tot 3 keer per jaar samen en geeft richting aan de uitwerking van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten en geeft advies aan het lokaal beleid.

Vanuit het lokaal samenwerkingsverband ontstonden een aantal adviesgroepen die werken rond een specifiek thema, waarover ze advies geven. Er zijn adviesgroepen over o.a. het kwaliteitskader, toegankelijkheid, gedeeld ruimtegebruik, enz.

Het overleg resulteerde in 2022 in drie oproepen over kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang (d.m.v. kwaliteitscoördinator voor scholen); toegankelijke voor- en naschoolse opvang (d.m.v. kansentarief); en toegankelijk vrijetijdsaanbod (d.m.v. kansentarief). De oproepen worden in 2023 herhaald, en dan komt er nog de oproep rond naschools activiteitenaanbod bij.

Sterktes en succesfactoren

  • Luister goed naar de bekommernissen van de betrokken actoren. Negeer deze bekommernissen niet, maar geef ze een plaats in je BOA-traject.
  • Door eigen stadsdiensten te betrekken in het lokaal samenwerkingsverband zorg je ervoor dat ook intern er voldoende gedragenheid blijft bestaan.
  • Antwerpen krijgt tijdens de overgangsperiode een overgangssubsidie die ze gebruiken om een aantal pilootprojecten op te zetten. Vanuit deze experimenten willen ze uitzoeken hoe een BOA-aanbod op maat van elk kind in Antwerpen eruit kan zien. De pilootprojecten maken zichtbaar wat hun aanpak in de praktijk betekent, en het enthousiasme inspireert anderen.
  • Vertel je verhaal (en blijf het vertellen): communicatie is belangrijk om ouders en partners te blijven informeren over wat er reilt en zeilt in het BOA-landschap.

Knelpunten en uitdagingen

  • De “losvaste” structuur van het lokaal samenwerkingsverband zorgt ervoor dat je vooral gemotiveerde mensen aantrekt. Je moet wel waakzaam zijn dat iedereen, ook de minder gemotiveerde actoren, voldoen betrokken blijft.

Meer weten?