samenwerken3.jpeg
Provider image

In Tremelo, een kleine gemeente van 15.000 inwoners en 4 basisscholen, organiseert het gemeentebestuur op 2 locaties buitenschoolse opvang (met kwaliteitslabel) buiten de scholen, speelpleinwerking voor lagere schoolkinderen en kampjes vanuit de dienst vrije tijd.

Aanpak en resultaten

In 2022 zette de gemeente Tremelo de eerste stappen om het decreet BOA te realiseren. Na voldoende kennis opgedaan te hebben van de inhoud van het decreet, werd in het gemeentebestuur een projectleider BOA aangeduid en een interne stuurgroep samengesteld. In deze stuurgroep komen de interne stadsdiensten die iets te maken hebben met BOA zo’n 4 keer per jaar samen.

Daarna brachten ze de lokale situatie in kaart via een omgevingsanalyse. Ook het lokaal aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten werd (letterlijk) in kaart gebracht. De betrokkenheid en rollen van de verschillende actoren werd onderzocht, met een onderscheid tussen actieve trekkers en passieve betrokkenen. In de toekomst willen ze nog meer inzetten op het vergroten van de betrokkenheid van die laatste groep.

In oktober 2022 startte een ruimer participatieproces, om te beginnen via de adviesraden en lokale ambassadeurs. Vanaf februari 2023 plannen ze nog meer de boer op te gaan met het decreet. Tijdens een BOA kick-off zullen ze verenigingen, ambassadeurs en partners informeren over BOA. Ook zullen ze ouders en kinderen bevragen over het vrijetijdsaanbod (februari-april 2023). Voor de jongste kinderen werken ze een specifieke aanpak uit in samenwerking met de scholen.

Sterktes en succesfactoren

  • Een sterke stuurgroep met het nodige enthousiasme en motivatie kan je BOA-project een vliegende start geven. Een projectleider die tijd krijgt om de betrokkenheid warm te houden helpt daarbij.
  • Een goed plan van aanpak met deadlines en een duidelijke taakverdeling werkt om voldoende tempo in het proces te houden.

Knelpunten en uitdagingen

  • Het BOA-decreet is een nieuwe opdracht voor het lokaal bestuur. Daardoor is het soms puzzelen om voldoende tijd te kunnen vrijmaken om aan de slag te gaan en om de verschillende stadsdiensten mee te krijgen.
  • BOA is per definitie een verhaal van interne en externe samenwerking. Veel verschillende actoren zijn betrokken. Het vraagt soms veel tijd om iedereen samen te krijgen en te activeren.
  • Vanaf 2026 verliest de gemeente Tremelo meer dan 40 procent van haar huidige subsidies. Ze hebben tot 2030 recht op een compensatiesubsidie.

Meer weten?