Voor het project De Wisselaar matcht de VVSG twee lokale besturen aan elkaar, waarbij het ene bestuur een ‘mentorrol’ opneemt voor het andere. Het ‘ontvangende’ bestuur krijgt zo een boost én een helpende hand om een verandering op gang te brengen en tegemoet te komen aan een nood.

Op deze pagina het project met vragend bestuur Leuven en mentorbestuur Mechelen.

Subthema's

  • Toegankelijke dienstverlening 

  • Organisatieontwikkeling 

Doelstellingen

  • Het opzetten van een nieuwe visie als antwoord op de noden van de cliënt. 
  • Opstarten van hulpverleningsteams die geïntegreerde hulpverlening uitdragen voor hun cliënt van A tot Z, met als ultieme doel de cliënten terug in hun kracht zetten. 
  • Een nauwere integratie met de stad opzetten waardoor werkingen meer vervlochten worden en het sociale aspect als één van de basispunten in heel de organisatie wordt meegenomen. 

Proces

Er liep al een transitiebegeleiding met een externe consultant toen we aan de uitwisseling begonnen. We zijn daarom meteen overgegaan tot implementatie van de nieuwe visie en hebben de organisatiestructuur voorgesteld aan de maatschappelijk assistenten. De maatschappelijk werkers, teamcoaches en stafleden die de nieuwe visie in praktijk wilde leren kennen, konden bij Mechelen gaan kijken of meelopen. De nodige kennis en ervaring die ze in Mechelen opgedaan hadden, werd gebruikt in de "transitiewerkgroepen".  

De transitie kende veel weerstand. Over het muurtje gluren was ook een middel om die weerstand te doorbreken.  

Mechelen was hulplijn en klankbord doorheen het proces. 

Resultaat

Het OCMW is nu ingebed in de stadsdiensten. De sociale dienst is generalistisch. Leuven Helpt is de nieuwe brede toegangspoort voor alle Leuvenaars die vragen hebben rond welzijn, de specialisten zijn uitgekanteld. 

Momenteel zitten we in de laatste fase, namelijk hoe we de samenwerking tussen de nieuwe directie en de uit gekantelde diensten gaan vormgeven. 

Geleerde lessen

 

  • Het proces heeft meer tijd gevraagd dan vooraf ingeschat 
  • Bepaalde toegevingen moeten doen hoort erbij in een veranderingstraject 
  • Voldoende aandacht houden voor draagvlak in de organisatie (bij veranderingen) 

Beoordeling methodiek

Leuven was al zelf gestart met dit traject. Bij Mechelen kunnen gaan kijken heeft zeker inspirerend gewerkt. Sommige zaken hebben we bewust anders aangepakt in Leuven omdat dit het beste bij Leuven past maar het deed zeker nadenken en hierdoor kregen we een bredere kijk op de mogelijkheden, de voor- en nadelen van de verschillende manieren van werken.